Nemačka vratila tri slike koje su opljačkali nacisti

Foto/Unsplash/Andrew Neel
135

Nemačka vlada vratila je danas tri umetnička dela potomku jevrejskog francuskog kolekcionara, koji ih je posedovao do smrti 1941. godine u nacistički okupiranoj Francuskoj.

Dve slike nastale su iz mnoštva radova koje je imao Kornelijus Gurlit, a koji su otkrili nemački poreski inspektori 2012. godine u Minhenu.

Njegov otac bio je trgovac umetninama i prodavao je ono što su nacisti odbacili kao “degenerisanu umetnost”.

Na ceremoniji u Berlinu, nemačka ministarka kulture Monika Grueters izjavila je da je povratak slika mali, ali važan korak.

“Mi Nemci znamo za naše nepravde i znamo da bedu nikada ne možemo da ispravimo. Ali barem povratak ove vrste umetničkih dela su mali, ali važni i neophodni koraci ka pravdi na jednom malom prostoru”, rekla je ona.

Praunuka vlasnika slika, pariski advokat i umetnička kolekcionarka Arman Dorvil, izjavila je da je dirnuta gestom nemačke vlade.

“Da slike mogu da pričaju, da mogu da nam ispričaju svoj put, ispričale bi nam neverovatne priče o pljački, krađi, lažnim prodajama i onome što možemo da naučimo iz toga”, rekla je ona.

Zahvalila je nemačkoj vladi na otkrivanju i vraćanju slika, ističući da je simbolika što se slike vraćaju na 75.godišnjicu oslobađanja koncentracionog logora Aušvica.

Dve slike Gurlitove kolekcije su akvarel “Dama u večernjoj haljini” i uljana slika “Portret dame” Žan Luis Foraina, dok je treća slika rad Konstantina Gajsa “Amazonac uzgaja konja”, koja je bila u privatnom vlasništvu.

Sve tri slike pripadale su pradedi Dorvil, koji je u junu 1940. potražio utočište na svom imanju u Dordogneu u neokupiranoj Francuskoj, gde je i umro oko godinu dana kasnije.

Ostali članovi njegove porodice umrli su u logoru smrti u Aušvicu

Dorvilovi naslednici odlucili su da prodaju slike na aukciji u Nici 1942. godine, nije jasno ko ih je kupio, a porodici nije bilo dozvoljeno da koriste prihod.

Kolekcionar Gurlit je umetnička dela nasledio od svog oca i čuvao ih u svom minhenskom stanu decenijama. Dan nakon njegove smrti 2014. godine, švajcarski muzej “Kunst Bern” saznao je da je proglašen za jedinog naslednika 1.500 dela, uključujući slike Pabla Pikasa i Anrija Matisa.

Nemačka vlada saopstila je da se 13 umetničkih dela sada vraća pravim vlasnicima, a nakon što su prepoznata kao ukradena umetnička dela.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More