Beč: Konkursi za obuku za IT zanimanja, evo ko može da se prijavi i kako to da učinite

199

Informaciona tehnologija – IT spada u oblasti sa najbržim rastom poslednjih godina. Samo u naredne tri godine biće 11.000 stručnjaka, informatičara. Zato i glavni grad Austrije, zajedno sa institucijama koje on finansira, preduzima potrebne mere kako bi se na vreme obrazovali odgovarajući kadrovi, neophodno potrebni za dalji tehnološki razvoj, piše dijaspora.tv.

U tom smislu i Bečki fond za podsticanje profesionalnog usavršavanja zaposlenih (WAFF), na bazi svog uspešnog modela „Jobs mit Ausbildung“ i Zavod za tržište rada (AMS) su pokrenuli pilot projekat kako bi se osobe koje su trenutno bez zaposlenja osposobila za rad u IT zanimanjima.

WAFF dotira školovanje sa 1.000 evra po osobi
Do kraja 2020. godine u ponudi će biti 3 kursa za oko 70 osoba. Zainteresovani se mogu prijaviti kod WAFF-a, a osnovni preduslov je ili matura, izučen zanat, završena stručna škola ili odgovarajuća kvalifikacija iz inostranstva. Takođe je neophodno da kandidat ima dobra znanja iz nemačkog, engleskog i matematike.

Donja starosna granica je 20 godina. Izbor odgovarajućih kandidata obaviće se u više faza i u neposrednom dogovoru sa desetak već zainteresovanih firmi, u kojima bi se vršila praktična obuka. Kandidati koji budu primljeni i pozitivno završe obuku dobiće stalan posao.

U oblasti razvoja aplikacija – Coding obuka traje 12 meseci. Teorija se uči u jednom od Coding-instituta, a praksa u trajanju od sedam meseci se obavlja u jednoj od firmi koje učestvuju u projektu.

Godinu dana kasnije postoji mogućnost polaganja završnog ispita zanatske škole za zvanje „Applikationsentwicklung – Coding“ (ranije „Informationstechnologie – Informatik“), takođe uz podršku WAFF-a.

WAFF finansira troškove kvalifikacije sa 1.000 evra po učesniku, dok AMS preuzima troškove života za vreme obuke.

Inače, model „Job mit Ausbildung“ sadrži specijalne ponude za nova zanimanja i nezaposlene stanovnike Beča, a sam Grad Beč će 2020. godine investirati ukupno 2 miliona evra kako bi 1.500 lica, koja su u potrazi za poslom, mogla da steknu odgovarajuće kvalifikacije, a time i dobiju siguran posao.

Beč: Posao za starije od 50 godina, evo kako možete da se prijavite

Izvor dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More