Kina: Od korona virusa preminulo 17 ljudi, više od 500 obolelo, grad Vuhan u karantinu

(AP Photo/Kin Cheung)
186

Vlasti kineskog grada Vuhana saopštile su da će zatvoriti sve gradske transportne mreže i obustaviti sve letove od 10 sati po lokalnom vremenu, nakon što je potvrđeno da je 17 osoba preminulo zbog posledica novog koronavirusa, a obolelo 571 osoba.

Sumnja se i da su još 393 osobe obolele od ovog virusa, ali to još nije potvrđeno, prenosi Rojters.

Obustavljen je avionski, autobuski, železnički saobraćaj, a ne rade ni metro, trajekti ni sve dugoprevozne linije.

Vlasti Vuhana pozvale su građane da ne napuštaju grad sem ako se ne radi o posebnim okolnostima, a čuvari partoliraju glavnim putevima.

Broj prijavljenih slučajeva na Tajlandu je četiri, dok je u Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu i SAD prijavljen po jedan slučaj oboljevanja.

U Vašingtonu je 16 osoba koje su bile u kontaktu sa obolelim na posmatranju.

Tokom posete Vuhanu kineski zamenik premijera Sun Čunlan rekao je da vlasti moraju da budu otvoreni u vezi sa širenjem virusa i da pokušaju da ga suzbiju, dok je Svetska zdravstvena organizacija saopoštila da će danas odlučiti da li da proglasi izbijanje svetske zdravstvene krize, što bi bilo šesti put u poslednjih 10 godina.

Pojedini stručnjaci smatraju da novi virus nije opasan kao SARS od koga je preminulo više od 700 osoba od 2012. godine.

Za sada ne postoji lek protiv korona virusa, čiji su simtomi groznica, otežano disanje i kašalj, a može da izazove i upalu pluća.

Kineske vlasti još uvek ispituju šta je uzrok virusa, iako su potvrdile da je epidemija započela na pijaci u Vuhanu ilegalnim transakcijama sa divljim životinjama.

Tajvanski Čajna erlajns, kao i singapurska aviokompanija otkazale su letove u Vuhan, dok je železnička kompanija iz Hongkonga saopštila da je obusatvila linije brzog voza ka tom gradu.

U Japanu je povećan nivo opasnosti od novog virusa, a građanima se savetuje da otkažu putovanja u ne-urbane oblasti.

SZO danas odlučuje da li će proglasiti vanredno stanje

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) danas će odlučiti da li da proglasi globalno vanredno stanje zbog izbijanja epidemije novog koronavirusa koji se širi iz Kine.

Ukoliko se to dogodi, to će biti šesti put da se proglašava vanredna situacija na međunarodnom nivou tokom poslednje decenije, javio je sinoć Rojters.

“Donošenje ovakve odluke shvatam izuzetno ozbiljno”, rekao je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, dodajući da je spreman da je donese samo uz odgovarajuću količinu razmatranja i informacija.

On je to rekao nakon jučerašnjeg sastanka nezavisnog panela eksperata koji je organizovala SZO u Ženevi.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More