Sve više vernika i turista dolazi u skoro napušteno selo: Uz rodnu kuću Svetog Vasilija niču konak i vidikovac

Wikimedia Commons
518

Na tridesetak kilometara od Trebinja, usred Popovog polja smestilo se selo Mrkonjići, rodno mesto Svetog Vasilija Ostroškog. Na tom mestu niče duhovni centar, gde uz rodnu kuću Vasilija Ostroškog grade konak i vidikovac, piše Blic.

Poslednjih decenija Mrkonjići su postali mesto koje ne zaobilaze vernici i turisti, a meštani očekuju da će od naredne godine, kada se završi izgradnja Pravoslavnog duhovnog centra uz crkvu Svetog Vasilija, u ovo skoro napušteno selo, dolaziti ljudi svih veroispovesti da se poklone najpoštovanijem svetitelju u Hercegovini, ali i u srpskom narodu.

Pre dvadestak godina osveštana je crkva Svetog Vasilija, izgrađena na temeljima kuće u kojoj se 1610. godine rodio svetitelj. Vernici ne zaobilaze ni grob njegove majke Ane, samo nekoliko stotina metara niže pored crkve Svetog Nikole, a meštani tvrde da na njega svake godine pada jedan čudesno topao zrak.

Vikipedija

Uz crkvu Svetog Vasilija je i košćela, drvo sa slatkim, sitnim crnim plodovima, koji raste samo na jugu. Stara je više od četiri veka, a ispod njenjih krošnji vidi se celo Popovo polje i manastir Zavala gde je Stojan Jovanović, Sveti Vasilije, kao dečak postao manastirski đak.

Posebno svečano u Mrkonjićima je 12. maja, na dan Svetog Vasilija, kada se brojni vernici iz zemlje, ali i inostranstva okupe u hladovini stare košćele ispred crkve koja nosi svetiteljevo ime.

Na poslednjem okupljanju, prošlog maja, umirovljeni vladika Atanasije je rekao vernicima da se Sveti Vasilije svojim likom nedavno javio upravo u košćeli i potvrdio svoje prisustvo.

Mrkonjići su retko mesto gde su u razmaku od nekoliko stotina metara dve crkve. U ovom selu živi svega devet stanovnika, koji se nadaju da će izgradnjom Pravoslavnog duhovnog centra njihovi rođaci i komšije se vraćati na rodnu grudu i obnavljati starinu.

Gradnja Pravoslavnog duhovnog centra počela je letos, a već se vidi kako će izgledati objekti oko crkve Svetog Vasilija.

Za ovaj projekat, vredan oko 2,5 miliona KM, Vlada Srbije je uplatila 400 hiljada evra, 900 hiljada je planirano u ovogodišnjem budžetu Trebinja iz kreditnih sredstava, a Vlada Srpske će u ovoj godini izdvojiti 800 hiljada KM.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da finansije nisu problem, a da radovi na ovom zahtevnom projektu teku planiranom dinamikom i da se rade dve faze. Završetak gradnje očekuje početkom 2021. godine. On je dodao da gradska uprava razgovara sa vlasnicima zemljišta oko duhovnog centra kako bi se prostor i dalje širio i mogao da primi veliki broj vernika.

– Projekat će se nastaviti i nakon završetka prve dve faze, a ukoliko bude potrebno gradiće se i dodatni objekti, uz saglasnost i na predloge meštana, koji od prvog dana imaju razumevanja za ovaj veliki projekat – naveo je Ćurić, piše Srpskainfo.

Trebinjske firme, izvođači radova, takođe, navode, da radovi, zbog povoljnih vremenskih uslova teku i brže nego što je planirano.

– Privode se kraju glavni zidarski radovi, priprema se pokrivanje objekata, a istovremeno se rade i zanatski radovi sa kamenom oblogom – kaže Dijana Bašić, koordinator projekta izgradnje duhovnog centra u Mrkonjićima.

Predsednik crkvenog odbora Mrkonjića Rade Bošković zahvalan je svima koji su pomagali i pomažu da rodno mesto Svetog Vasilija se obnavlja, a posebno Vladi Srbije, koja je izdvojila novac za ovaj poduhvat.

– Nadam se da će ovde dolaziti vernici svih veroispovesti da se pomole Svetom Vasiliju, a Mrkonjićani vraćati na svoja ognjišta – navodi on.

Meštani kažu da nakon početka radova na Pravoslavnom duhovnom centru je počelo i interesovanje za starinu porodica koje su se davno raselile iz ovog krševitog hercegovačkog sela.

Među njima su i srpski košarkaši, braća Uroš i Vladimir Lučić, čija je dedovina nekoliko stotina metara ispod rodne kuće Svetog Vasilija.

Sve od kamena i drveta

Prema projektu u novoizgrađenim objektima oko crkve Svetog Vasilija u Mrkonjićima biće kelije, trpezarija sa kuhinjom, prostor za manastirstko osoblje, sobe za goste, a biće izgrađen i vidikovac sa koga se vidi celo Popovo polje. Sve se radi od kamena i drveta.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More