Evropska unija je od 1995. prepolovila zagađenje sa otpada! (VIDEO)

Kako je saopštila Evropska agencija za životnu sredinu (EEA), kada se otpad odloži na deponiju, organska materija se raspada i proizvodi gasove, a kada se uveća količina recikliranog otpada smanjuje se i potreba za njegovim spaljivanjem i njegov uticaj na životnu sredinu

Foto: Printscreen Youtube
35
Količina gasova staklene bašte koje ispuštaju đubrišta u Evropskoj uniji se od 1995. do 2017. godine smanjila za 43%, najviše zato što se otpočelo sa primenom novih standarda za tretiranje otpada.
Kako je saopštila Evropska agencija za životnu sredinu (EEA), kada se otpad odloži na deponiju, organska materija se raspada i proizvodi gasove, a kada se uveća količina recikliranog otpada smanjuje se i potreba za njegovim spaljivanjem i njegov uticaj na životnu sredinu.
Eurostat navodi da je povećanje komunalnog otpada koji se obrađuje za 13% u posmatranom periodu doveo do toga da se zapremina đubreta na deponijama istovremeno smanjio za 60%.
Tom smanjenju je doprinelo i utrostručavanje količine otpada koji se reciklira ili kompostira, dok se količina đubreta koje se spaljuje udvostručila.
Emisije iz čvrstog otpada umanjene su i obavezom ugrađivanja sistema za prikupljanje gasova staklene bašte na deponijama.
Otpad je četvrti najveći pojedinačni izvor gasova u 2017. godini, sa 3% udela u ukupnom zagađenju. Najviše gasova dolazi iz sagorevanja goriva (77%), poljoprivrede (10%) i industrije (8%), piše Nova ekonomija.
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More