Evropski savet o godišnjici oslobađanja logora Aušvic: Za mržnju u Evropi nema mesta (VIDEO)

Predsednici Evropskog saveta, Evropske komisije i Evropskog parlamenta poručili da se zarad bolje budućnosti lekcije iz prošlosti ne smeju zaboraviti

Foto; Printscreen Youtube
31

Predsednici Evropskog saveta, Evropske komisije i Evropskog parlamenta povodom godišnjice oslobađanja logora Aušvic poručuju da je planirano uništenje Jevreja bio najopakiji zločin u evropskoj istoriji.

Oni poručuju da se zarad bolje budućnosti lekcije iz prošlosti ne smeju zaboraviti.

”Sve države članice EU stoje ujedinjene u odlučnosti da za bilo koji oblik rasizma, antisemitizma i mržnje nema mesta u Evropi i učinićemo sve što je potrebno da se tome suprotstavimo”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

 

Šarl Mišel, Ursula fon der Lajen i David Sasoli podsećaju da je tokom holokausta ubijeno je šest miliona jevrejske dece, žena i muškaraca kao i milioni nevinih i stotine hiljada Roma, progonjenih zbog svoje etničke pripadnosti.

”Pridružujući se današnjem sastanku šefova država i vlada u Jerusalimu, mi dodajemo naš glas onima koji su odlučni da ne dozvole da ekstremistima i populistima da pređu granice i ponovo postave pitanje ljudskog digniteta i jednakosti ”, naglašava se u tekstu saopštenja izdatog u Briselu.

 

U EU ukazuju da je holokaust bio ”evropska tragedija” i istorijska prekretnica čije je nasleđe utkano u DNK EU.

”Sećanje na holokaust nije samo po sebi kraj. To je i kamen temeljac evropskih vrednosti, Evrope kojoj je ljudskost u srcu i koja ga štiti vladavinom prava, demokratijom i fundamentalnim pravima”, ocenjuju predsednici EU institucija.

Predsednici Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta ukazuju na vrednost koju manjine donose Evopi upozoravaju da se jevrejske zajednice i danas susreću sa pretnjama širom kontinenta, piše Tanjug.

 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More