Oduševljeni Beogradom, zakazali susret na neobičnom mestu: ” To je impresivno”

Printscreen RTS.RS
257

oSrbiju obilazi grupa finskih novinara sa zadatkom da svojim sunarodnicima prenesu šta mogu da vide, dožive i šta je lepo da se pojede u Srbiji. Pored Beograda, posetiće i Novi Sad i Sremske Karlovce. Otvaranje direktne avio-linije između Beograda i Helsinkija pre pola godine, otvorilo je vrata turističkoj saradnji dveju zemalja, piše RTS.RS.

Novinari iz Finske zakazali su nam druženje na prilično neobičnom mestu, na pijaci, ali ubrzo smo shvatili razlog. Većina njih se bavi gastronomijom zemalja kroz koje putuju.

Noć ukusa na Palilulskoj pijaci je pravo mesto za njih. Sve zdravo, prirodno, organsko.

Od turšije, ajvara, sitnih kolača i suvog voća do pečenice, slaninice i sira sa različitim dodacima: belim lukom, peršunom, alevom paprikom, susamom ili bez dodataka, kako majstor kaže-klot. Finskim novinarima su pune ruke.

„Oduševljena sam Srbijom. Kratko smo ovde, a već sam osetila tako puno različitih ukusa. Vaša kuhinja je veoma raznovrsna. Imate ono što mi volimo da kažemo ‘pravu hranu’, domaću. To je impresivno“, kaže finska novinarka Marija Markus.

„Probali smo mnogo lokalnih specijaliteta. Ovaj koncept noćnog marketa mi se veoma dopada. Možete da degustirate proizvode, a onda kupite ono što vam se dopada. Volim da putujem tamo gde ljudi jedu zdravu hranu, a onda i da pišem o tome. Danas sam popio samo jednu rakiju, nadam se da ću večeras popiti bar još jednu“, navodi njen kolega Hejki Keskonan.

„Grad me oduševljava, nije previše poklekao pred globalizmom. Mislim da bi bio veoma interesantan Fincima. Imate ogromne potencijale, ali vam treba jača reklama“, smatra snimatelj Andras Tejst.

Turistička organizacija Srbije je prošle godine ugostila 150 stranih novinara i blogera i više od 70 organizatora putovanja.

„A u ovom konkretnom slučaju je to posebno važno, zato što je to prva organizovana grupa finskih novinara od trenutka kada je Er Srbija uvelika direktnu liniju između Beograda i Helsinkija. To nas je i udružilo, Er Srbiju, TOS, TOB i hotele“, objašnjava Lijana Stanković iz Turističke organizacije Srbije.

U današnje vreme, nikome ništa nije daleko. Sve evropske prestonice su međusobno udaljene tek dva-tri sata leta. Turisti su radoznali, i potreban je ne veliki, samo dobar razlog da spakuju kofere i krenu na put.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More