Zajednica Srba u Salcburgu proslavila vredan jubilej: “Punih 20 godina zajedno se radujemo” (FOTO)

Pixabay/Gaertringen
547

Proslavom pod nazivom „20 godina sa vama“, Kulturno sportska zajednica Srba u Salcburgu obeležila je jubilej – 20. godina postojanja i uspešnog rada. Sam naziv manifestacije, ali i program i prisutni gosti, govore o velikom značaju i radu ovog srpskog društva u Mocartovom gradu, piše dijaspora.tv.

Okupljanje dece i mladih, čuvanje tradicije svog zavičaja kroz pesmu, igru i srpsku reč, kao i druženje i učešće na zajedničkim manifestacijama pod pokroviteljstvom Saveza Srba u Austriji, obeležile su 20 godina rada, ali i vodili i danas vode ovo udruženje.

Za postignute rezultate u proteklih 20 godina, zaslužni su članovi i rukovodioci sekcija kao i samo rukovodstvo.

Osvajane su brojne nagrade, a krug poznanstva i saradnji je iz godine u godinu bio sve veći. Kao svoj najveći uspeh Zajednica u Salcburgu proteklih godina ističe da je kroz sekcije društva prošao veliki broj dece i omladine. Svako od njih je naučio ponešto o bogatoj srpskoj kulturi i poneo sa sobom dragoceno znanje.

Dobrom saradnjom i učešćem na skupovima u organizaciji grada Salcburga, udruženje se trudilo da na što bolji način prikaže i dočara deo srpske tradicije kroz lepotu nošnje, pesme i igre.

U granicama svojih mogućnosti, članovi KSZS-a su se priključivali humanitarnim akcijama, a kao dosledni vernici, finansijski su pomagali izgradnju pravoslavnih hramova u Salcburgu i Saalfeldenu.

Na velikoj svečanoj proslavi povodom 20 godina postojanja i uspešnog rada, koja je održana u subotu 18. januara 2020. godine, prisutvovali su predstavnici značajnih institucija, organizacija i Srpske pravoslavne crkve: protojerej Dragan Erić i jerej Zoran Vrbaški, sveštenici Pravoslavne crkvene opštine u Salcburgu, Svetlana Stanković, generalni Konzul Republike Srbije u Salcburgu, Bernhard Auigner, zamenik gradonačelnika grada Salcburga, Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji i mnogu drugi.

Pozdravljajući prisutne, Nenad Šulejić, predsednik Kulturno srortske zajednice Srba u Salcburgu izdvojio je najznačajnije uspehe udruženja.

„Posvećen funkciji predsednika, zalagao sam se za postavljene ciljeve društva i svakog njegovog člana. Punih 20 godina zajedno se radujemo svakoj osvojenoj nagradi naše dece, svakoj diplomi i priznanju. Mnogo puta su potekle suze radosnice što samo govori o tome sa koliko emocija i ljubavi smo posvećeni radu u našem udruženju. Svaka nova godina nam je davala snagu da budemo još bolji“, sa ponosom je istakao Šulejić.

Zahvaljujući brojnim nastupima sebe su smatrali predstavnicima srpske kulture i tradicije, tako da je to bio motiv više da istraju svih ovih godina, a svi članovi su postali više od poznanika i prijatelja.

„Postali smo jedna velika porodica. Tu posebno mislim na naše članove, decu i omladinu, sa kojima odrastamo zajedno i gledamo ih kako postaju ljudi“, rekao je Nenad Šulejić na kraju izlaganja,

U kulturno-zabavnom programu učestvovali su Ansambl „Danica“, austrijska grupa „Soantstreich“, solistkinja Aleksandra Milovanović i Branka Seč, studentkinja Mozarteum-a.

U sklopu proslave uručene su i plakete sledećim institucijama i pojedincima:

1. Srpskoj Pravoslavnoj crkvi u Salzburgu
2. Konzulatu R. Srbije u Salzburgu
3. Pokrajinskoj vladi Salzburg
4. Predstavništvu R.Srpske u Austriji
5. Gradu Salzburgu
6. Radničkoj komori grada Salzburga
7. SPÖ Salzburg
8. Berta Wagner
9. Erwin Eder
10. Wolfram Weber
11. Karin Schihuber
12. Đuja Bećirević
13. Ana Manojlović
14. Ivana Dimitrijević
15. Nikolina Jalić
16. Anastasija i Ivana Predojević
17. Dragana i Daniel Todorović
18. Natasa Nedić
19. Daniela Vasić
20. Romeo Predojević

Izvor dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More