Nemci traže banatsku trsku: “Sto posto naše proizvodnje izvozimo za Nemačku”

Printscreen RTS.RS
83

U okolini Belog Blata godišnje se iseče više od stotinu hiljada snopova trske koja se koristi za pokrivanje krovova, proizvodnju štukatura i ploča za izolaciju. Godišnje se iz tog kraja izveze oko pedeset šlepera kvalitetne trske, piše RTS.RS.

Trska se seče uglavnom tokom zime. Nekada se to radilo ručnim kosama, zatim kosačicama a u poslednje vreme kombajnima, što znatno olakšava i ubrzava posao.

Za razliku od prošlogodišnje zime koja je obilovala sa snegom, ovi januarski dani su idealni za seču.

Erne Ladvanski iz Belog Blata kaže da je vreme izuzetno lepo, nema magle, nema inja, trska je suva, idealna za košenje.

Printscreen RTS.RS

“Radićemo do uveče punom parom”, kaže Ladvanski ističući da kombajn zamenjuje desetak sekača.

Najveći problem u ovoj proizvodnji je nedostatak mlađih radnika. Tokom cele sezone je otvoren konkurs ali nema zainteresovanih, jer su mladi uglavnom za boljim poslom otišli u inostranstvo. Među retkima koji su ostali je Ferko Dvorski.

Ferko Dvorsk ima 21 godinu i kaže da ostaje u selu, jer taj posao nije težak.

Zaposleni kažu da je ovo klimatski najpovoljnija godina u protekloj deceniji i očekuju dobre rezultate.

“Plan je kao i svake godine, očekujemo šezdeset hiljada snopova, ne mogu da tvrdim ali sam optimista, mislim da je to ove godine realno i može biti i malo više. Trska kao i do sada završava u Nemačkoj, sto posto naše proizvodnje izvozimo za Nemačku”, kaže Nebojša Superov, direktor firme “Jedinstvo” iz Belog Blata.

Trsku seku uglavnom muškarci, dok u pogonu rade isključivo žene, posao je normiran ali to za tridesetak radnica nije neka poteškoća.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More