Dijaspora u Beču spremna za proslavu Svetog Save, evo kakve će se sve svečanosti priređivati

Foto: PrintScreen/YouTube
255

Proslava Svetog Save u Beču biće u znaku dece i mladih, recitacija, muzike i duhovnosti, sa brojnim priredbama u hramovima i klubovima i kulturnim manifestacijama.

Dan srpske crkvenosti, praznik dece, pismenosti i kulture, praznik Sveti Sava, u Beču će biti obeležen brojnim manifestacijama.

Na programu su recitatorske priredbe koje će se održati u hramovima i  klubovima u Beču, a srpske porodice koje slave Svetog Savu kao krsnu slavu obeležiće praznik u krugu porodice i prijatelja, piše Dijaspora.tv.

Ljubitelji balskih svečanosti mogu posetiti bal koji je posvećen Svetom Savi i koji se u Beču održava po 23. put za redom, u organizaciji Srpskog centra.

Osim liturgija i recitatorskih priredbi u svim hramovima u Beču, a poslednja u nizu brojnih manifestacija u organizaciji Eparhije austrijsko-švajcarske  je i svečana Svetosavska akademija.

Svetosavska priredba Škole srpskog jezika

Prosvjetina Škola srpskog jezika povodom proslave školske slave – Svetog Save, organizuje priredbu za koju je pripremljen poseban program, tako da  će učenici  pevati, recitovati i  proslaviti prvog srpskog prosvetitelja Svetog Savu.

Priredba će se održati u nedelju 26. januara 2020. godine od 13:00 do 14:30 časova, u prostorijama Udruženja Srba u Austriji,  na adresi Thaliastraße 87, u 16. bečkom becirku.

Ulaz je slobodan , a donacije su dobrovoljne i sa njima se pomaže rad sa decom u Školi srpskog jezika u Beču.

“Svetosavska akademija”  u prostorijama Srpskog kulturnog centra  “Stevan Mokranjac” je svake godine nezaboravan događaj za najmlađe članove ovog udruženja.  Deca uzrasta do 12 godina, recitovaće pesmice o Svetom Savi, a uprava kluba je pripremila 140 paketića i svako dete će dobiti poklone.

Ovog vikenda, u nedelju 26. januara, Kulturno sportsko društvo Bambi iz Beča tradicionalno će proslaviti svoju klupsku slavu Svetog Savu.

Sutradan, u ponedeljak, 27. januara  u prostorijama “Jugendzone 16“( Ottakringer Str. 200, 1160 Wien), Bambi organizuje i svečanu Akademiju, na kojoj će najmlađi članovi udruženja odigrati pozorišnu predstavu i recitovati na temu života Svetog Save.

I Jedinstvo, najstarije udruženje u Beču, već je sve pripremilo za veliku proslavu u klubu, posvećenu Svetom Savi,  kojoj se raduju najmlađi članovi. Oni će zajedno sa roditeljima proslaviti školsku slavu, u subotu 25. januara, na način koji dolikuje ovom velikom prazniku, igrajući narodne igre i pevajući pesme o Svetom Savi.

Liturgije, priredbe i svečana Akademija

U Hramu Vaskrsenja Hristovog u 2. bečkom becirku u ponedeljak 27. januara održaće se Večernje, a u 17:00 časova učenici veronauke iz Beča održaće priredbu sa recitalima o Svetom Savi. Na kraju svečanosti  biće podeljeni svetosavski paketići.

U ponedeljak,  27. januara, na dan Svetoga Save, Svečanom Arhijerejskom Liturgijom u 9:30 časova, bečki saborni hram Svetog Save, u 3. bečkom bezirku, proslaviće svoju slavu, a u 17:00 časova održaće se priredba na kojoj će deca recitovati, a zatim dobiti i paketiće.

Velika svečanost u čast Svetog Save, sa početkom u 18:00 časova, očekuje vernike i u novom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Beču, gde je nedavno održana svečanosti povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve.

Kruna proslava u čast Svetom Savi biće svečana Svetosavska Akademija koja će se održati u nedelju 2. februara 2020. godine od 17:00 do 18:30 časova, u sali Donau- VHS, na adresi Bernoullistraße 1, 1220 Wien.
Gost Akademije je poznata srpska umetnica Svetlana Bojković, a posetioce kao i svake godine očekuje bogat  duhovni i kulturni program. Ulaznice se mogu kupiti u svim hramovima u Beču.

Svetosavski bal u Beču, glamur, vrhunski muzičari, bogat kulturni program a pre sve humanost na delu (FOTO)

Izvor Dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More