Poklon grofice: Dokument s originalnim Bonapartinim potpisom stigao u Beograd (FOTO)

Foto: Wikipedia
222

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” obeležilo je šestogodišnjicu postojanja i 138 godina od prvog otvaranja za javnost, a na svečanosti u prostorijama Udruženja prikazan je dokument iz 1807. s originalnim potpisom imperatora Napoleona I Bonaparte (1769-1821), saopštili su iz “Adligata”.

Foto: Adligat

“Reč je o poklonu jedne grofice, koja nije želela da se njeno ime objavi. Međutim, troškovi u vezi sa porezima, transportom, osiguranjem, proverom autentičnosti bili su toliki da smo morali da angažujemo donatore u Beogradu da pomognu u njihovom pokrivanju”, kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja “Adligat”, i dodaje da nijedan veliki muzej na svetu nije veliki ako baštini samo lokalne artefakte, ma koliko oni značajni bili za svet.

“Luvr i Britanski muzej podjednako su značajni zbog svojih egipatskih i drugih svetskih zbirki, kao i zbog zbirki Francuske i Britanije. U tom pravcu i mi razvijamo ‘Adligat’, sa željom da se stvori svetsko čvorište kulture, umetnosti i nauke. Nabavka dokumenta ovakvog značaja je samo jedan, ali važan korak u tom pravcu” kazao je Lazić.

Neuobičajeno veliki dokument potpisan je u slavnoj Palati Fonteblo u Parizu, 27. septembra 1807. godine.

Jedan od najslavnijih vojskovođa istorije, dokument kojim se daje milost dezerteru Aleksandru Bernaru Radelskom osuđenom na “16 godina nošenja kugle sa okovima i 1.500 franaka kazne”, potpisao je samo sa “Napoleon” uz obrazloženje: “dajemo prednost milosrđu nad strogošću zakona”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More