Beč: Besplatne ulaznice za muzeje, pozorišta, koncerte, evo šta treba da uradite da ih dobijete

Pixabay
256

Aplikacija “Kultur-Token” ima za cilj da Bečlije uzornog ponašanja prema klimi, nagradi besplatnim ulaznicama za muzeje, pozorišta i koncerte, piše dijaspora.tv.

Nova bečka aplikacija koja je 27. januara 2020. godine predstavljena u muzejskom kvartu „Museums Quartier“ je zapravo pilot projekat koji objedinjuje zaštitu okoline, kulturu i digitalizaciju. Aplikacija „Kultur-Token“ će od 26. februara ove godine krenuti u probnu fazu s ciljem da građane uzornog ponašanja prema klimi, nagradi besplatnim ulaznicama za muzeje, pozorišta i koncerte.

„Ovaj projekat digitalizacije je ujedno i kulturni i ekološki projekat, koji uključuje građane i samim tim je jedinstven u svetu“, izjavio je prilikom predstavljanja aplikacije Peter Hanke, bečki ministar (SPÖ) za finansije, privredu, digitalizaciju i internacionalne odnose.

Kako funkcioniše aplikacija Kultur-Token
Građani koji se na primer umesto automobila odluče za javni prevoz, bicikl ili za pešačenje skupljaju bodove i pune svoj token i tako za otprilike dve nedelje mogu ostvariti besplatne ulaznice za događaje u nekim od partnerskih institucija, u koje spadaju gradski muzej „Wien Museum“, pozorište „Volkstheater“, jedna od vodećih koncertnih dvorana u Evropi „Wiener Konzerthaus“ i muzejski kvart „Museums Quartier“. Aplikacija tj. tokeni su vezani za korisnike i njihove uređaje i ne mogu se preneti na druge osobe, a obračunavaju se na osnovu prebrojanih koraka i uštede CO2-emisija.

Aplikacija je bazirana na blockchain tehnologiji i razvijena je u saradnji sa tehničkim univerzitetom „TU Wien“, bečkim institutom za visoke studije „IHS“ i univerzitetom „Konstanz“. Predviđa se da bi aplikacija najkasnije od jeseni ove godine mogla biti dostupna za šire mase.

Aplikacija „Clean dein Wien“ (Očisti svoj Beč)
Ostaci od cigareta čine veliki udeo u pogrešno sortiranom smeću u Beču, a kampanja „Clean dein Wien“ (Očisti svoj Beč) treba na poseban način, putem aplikacije, da utiče na smanjenje količina otpada od cigareta.

Novom aplikacijom „Litterati“ napravi se fotografija nekog komada otpada koji se potom adekvatno odloži. Fotografija se dopuni sa odgovarajućim Hashtag-ovima i postavi onlajn. Na taj način se dokumentuju i bačeni otpad i dobro delo, što treba da pričinjava zadovoljstvo u sakupljanju otpada i pokrene ljude da se priključe akciji za čistiju okolinu.

Aplikacija ima 150.000 korisnika u svetu, koji su prikupili 4,5 miliona komada otpada. Kampanjom „Očisti svoj Beč“ građani u Beču su pozvani da se priključe akciji.

Opušci predstavljaju poseban problem kada je u pitanju otpad. Više od 300 miliona opušaka se godišnje nemarno baci i to i pored 22.000 specijalnih posuda za pepeo. Filteri koji se nalaze u opušcima sastoje se od mikroplastike koja je posebno štetna za životnu sredinu. Nemarno bačeni pikavci završavaju u vodama i tako u ribama koje ih progutaju.

Cilj kampanje „Očisti svoj Beč“ jeste da se uz pomoć „Litteratija“ spreči da milioni opušaka završe na zemlji i u vodi. Prvi etapni cilj je 25.000 prikupljenih i adekvatno odstranjenih komada otpada.

Beč želi da bude CO2 neutralna metropola
Paket od 50 mera trebao bi da Beč učini uspešnim „klimatskim primerom“ za druge gradove i CO2 neutralnom metropolom, a to će postiči „inteligentnim umrežavanjem“ područja električne i toplotne energije, saobraćaja i odvoza otpada.

„Beč je već godinama primer ekološko osveštenog grada. Brojnim programima želimo pokazati da se Beč već duže vreme bavi zaštitom klime i da su poduzete brojne mere“, rekao je gradonačelnik Grada Beča, Michael Ludwig.

U oblasti javnog prevoza se planira širenje postojeće mreže, a kako bi se prepolovio broj putničkih automobila do 2030. godine, Beč planira proširiti mrežu van gradskih granica i to na području Donje Austrije.

Beč je 2019. godine po deseti put za redom proglašen gradom sa najboljim kvalitetom života na svetu, a najboljima je ocenjen kvalitet vode, medicinske nege, kanalizacioni sistem, javni prevoz i škole.

Izvor dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More