Sud presudio: Premijer ne sme da širi neistine o opoziciji

FOTO: Pixabay
443

Apelacioni sud u Krakovu zabranio je poljskom premijeru Mateušu Moravjeckom da širi neistine o opoziciji i naredio da se izvini u tri dnevna lista, na profilu vladajuće stranke Pravo i Pravda na Fejsbuku i na dve televizije lokalnim vlastima za to što je tvrdio da opozicija, dok je bila osam godina na vlasti, nije preduzimala ništa da Poljaci dišu čistiji vazduh.

„Neistinite su moje informacije od 14. oktobra 2018. na sastanku izbornog komiteta Prava i Pravde u Krakovu da gradonačelnik Krakova Jacek Majhrovski nije činio ništa da poboljša kvalitet vazduha u Krakovu“, osvanulo je jutros izvinjenje premijera Moravjeckog u tri poljska dnevna lista.

Izvinjenje na poljskoj državnoj televiziji TVP.info i privatnoj Polsat biće objavljeno pred centralne dnevnike.

Okružni sud u Krakovu prvo je odbio tužbu gradonačelnika Majhrovskog protiv premijera u hitnom postupku za povrede zakona tokom predizborne kampanje pred prvi krug regionalnih i lokalnih izbora 21. oktobra, istakavši da se radilo o subjektivnoj oceni premijera.

Apelacioni sud u Krakovu preinačio je, medjutim, juče tu presudu zato što premijerova tvrdnja da se lokalne vlasti nisu ili gotovo nisu borile za čistiji vazduh može sasvim konkretno da se proveri a gradonačelnik je podneo dokaze šta su sve gradske vlasti preduzimale od 2008. do 2015. godine dok konzervativci nisu došli na vlast.

Presudom Apelacionog suda premijeru je zabranjeno da ubuduće širi neistine o tome da se gradonačelnik Krakova ne bori za to da njegovi sugradjani dišu vazduh bez smoga.

Ovo je drugi put u samo mesec dana da premijer Moravjecki mora po presudi suda da se izvinjava za laži o opoziciji.

Krajem septembra po naredjenju suda u Varšavi pred glavne dnevnike na dve poljske televizije premijer je priznao da je lagao tokom predizborne kampanje da za vreme vlada Gradjanske platforme i Poljske narodne stranke nije bilo puteva a da sadašnja vlada izdvaja za izgradnju lokalnih saobraćajnica više nego prethodnici za osam godina na vlasti.

„Laži kojima se služe premijer Moravjecki i svi političari Prava i Pravde angažovani u kampanji prešle su granice dobrog ukusa. Deformišu sadašnjicu i istoriju“, kazao je tada lider opozicionih liberala iz Gradjanske platforme, Gžegož Shetina.

Poljska, posebno njen jugozapad, uprkos svim merama vlade i lokalnih vlasti gubi bitku sa smogom i prema najnovijem izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu od 20 najzagadjenijih gradova u Evropi čak 19 je u Poljskoj, najviše u rudarsko-industrijskoj oblasti Šlezije.

Prema podacima te evropske agencije u Poljskoj svake godine zbog zagadjene životne sredine umire prerano 44.500 ljudi, objavio je u utorak poljski informativni portal Virtualna Poljska.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More