Sve više Švajcaraca napušta zemlju i odlazi u inostranstvo, najčešće u ove zemlje

Pixabay
123

Emigracija stanovništva u velikom broju nije jedinstvena samo za zemlje istočne i jugoistočne Evrope, već pogađa i bogate države, poput Švajcarske.

Sve više Švajcaraca odlučuje se da sreću traži u inostranstvu, pri čemu su Francuska, Nemačka i SAD, ali i Australija ili Tajland, omljene destinacije za život.

Poslednjih godina je broj Švajcaraca koji su napustili zemlju značajno porastao, a istovremeno se sve manje “dijasporaca” vraća.

Rezultat toga je da se, na primer 2017.i 2018., oko 32.000 Švajcaraca, a da se 24.000 vratilo u zemlju.

Prema statističkim podacima, oko 36 odsto emigranata iz Švajcarske je u starosti između 20 i 35 godina, čime sve više mladih pakuje svoje kofere i napušta bogatu, ali skupu Švajcarsku.

Druga grupa emigranata su dvojni državljani, odnosno Švajcarci stranog porekla, kao što su Italijani ili Portugalci, koji se, nakon penzije, vraćaju u raniju domovinu.

Švajcarska, međutim, nema problema sa demografijom, jer je to zemlja u koju se imigrira, te se prošle godine u tu zemlju naselilo oko 55.000 stranaca.

Srbi odlaze u Nemačku, a evo gde Nemci odlaze na rad u inostranstvo, i to najčešće iz ova dva razloga

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More