CNN: Lekar iz Vuhana ućutkan kad je upozoravao na koronavirus u decembru

Foto/Printscreen/You Tube
110

Kineski lekar iz Vuhana koji je zadnjih dana decembra pokušao da upozori na koronavirus ućutkan je, a sada se i on bori sa koronavirusom, navodi CNN.

Doktor Li Venliang (34) je 30. decembra pustio u grupnoj poruci preko aplikacije WhatsApp da je sedam pacijenata u bolnici u kojoj radi obolelo od virusa sličnog SARS-u i da su u karantinu.

On je rekao, na osnovu testa koji je video, da se radi o koronavirusu koji pripada familiji virusa u koji spadaju i teški akutni respiratorni sindromi (SARS), prenosi CNN.

On je u poruci upozorio prijatelje da upozore svoje najmilije, međutim u roku od nekoliko sati skrin šat njegove poruke postao je viralan.

“Kada sam video da cirkuliše, shvatio sam da je van moje kontrole i da ću verovatno biti kažnjen”, rekao je Li.

Nedugo nakon toga, policija Vuhana optužila ga je da širi glasine, a u međuvremenu i sam je oboleo od bolesti i nalazi se na intenzivnoj nezi.

Njemu je virus dijagnostifikovan 1. februara, a zarazio ga je pacijent koga je lečio.

Nakon što su njegove poruke postale viralne, dobio je opomenu i od zvaničnika bolnice i traženo je da objasni kako je znao za slučajeve.

Iako je istog dana, 31. decembra, proglašeno izbijanje epidemije koronavirusa Lijevim mukama nije došao kraj, jer je već 3. januara pozvan na saslušanje u policiju zbog navodnog širenja glasina i ometanje javnog mira zbog poruke koju je poslao.

U prvoj poruci koju je poslao pisalo je da se radi o širenju SARS-a, dok je u drugoj objasnio da se radi o drugom tipu virusa, ali se njegova prva poruka već proširila društvenim mrežama.

Zbog toga je Li morao da potpiše izjavu u kojoj je priznao svoj “prekršaj” i u kojoj je obećao da neće počiniti više “nezakonite radnje”.

Kako se navodi, Li se plaši da će biti uhapšen, rekao je on CNN-u.

Policija do sada nije odgovorila na pitanja američkog CNN-a o tom slučaju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More