Svečano dodeljene Vukove nagrade: “Dobitnici su najznačajnije ličnosti iz svih oblasti umetnosti i kulture!” (FOTO)

Nagrada se uručuje tradicionalno 56. put

Beograd, 5. februara 2020.- Zajednicka fotografija dobitnika na 56. dodeli Vukovih nagrada Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, za narocite rezultate ostvarene u stvaralackom radu na sirenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr
182

Vukove nagrade, koje dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke, uručene su danas na svečanosti u Predsedništvu Srbije.
Uvodnu reč imao je Živorad Ajdačić, generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice, koji je podsetio da se nagrada uručuje tradicionalno 56. put početkom februara, jer je Vuk Karadžić, čije slavno ime i nosi, preminuo 7. februara 1864. godine.

“Dan Vukove smrti odabrali smo zato što su laureati istinski nastavljači njegovog dela i čuvari naše baštine. Nema mnogo nagrada koje imaju tako dugu tradiciju i čiji dobitnici su najznačajnije ličnosti iz svih oblasti umetnosti i kulture”, kazao je Ajdačić.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/

Sekretar je podsetio na dugu istoriju Zajednice, ali je i napomenuo da je ona bila organizacija od nacionalnog značaja do DOS koja je ukinula finansiranje ove institucije, a bivši ministar kulture Ivan Tasovac ukinuo potom naziv Institucija kulture od posebnog značaja.

Ajdačić se potom zahvalio sadašnjoj vlasti na razumevanju i uvažavanju čime je, prema njegovim rečima, Kulturno-prosvetna zajednica postane značajna institucija.

U ime Ministarstva kulture i informisanja pozdravni govor održao je državni sekretar Aleksandar Gajović, koji je kazao da je Vukova nagrada najvažnije prizanje koje se uručuje “vrlim posvećenicima, kadrim da dometnu vrhove i postave nove standarde, kao i pomere granice u svojim profesijama.”

“S pravom se njihovo ime upisuje na listu čuvara naše kulture i identiteta jer nam ulivaju optimizam i veru u budućnost srpskog naroda”, zaključio je Gajović.

Vukova nagrada za 2019. godinu uručena je uz reči hvale filmskom umetniku Radoslavu Zelenoviću, slikarima Draganu Martinoviću Martinu i Slobodanki Rakić Šefer, arheologu Jelene Borović Dimić, književnicima Milošu Jankoviću i Dušku M. Petroviću, zatim reditelju Miroslavu Miki Aleksić, politikologu Jasmini Ninkov, kompozitoru Minji Suboti i dramskoj umetnici Gordani Ðurđević Dimić.

Na predlog Žirija, Izvršni odbor Kulturno-prosvetne zajednice doneo je jednoglasnu Odluku da su dobitnici Izuzetne Vukove nagrade književnik Ðorđe Sladoja, istoričar antike Bojana Borić Brešković, požarevačka Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Stevan Mokranjac”, Sabor frulaša “Oj Moravo” koji se održava u Prislonici i Osnovna škola “Branko Radičević” iz Stapara.

U ime nagrađenih govorila je Bojana Borić Brešković koja je istakla da nagrada koja nosi ime velikog Vuka Karadžića daje podstrek i uvećava nadu da su “svojim pregnućem, postignućem i istrajnošću, utkali po neko, njima svojstveno zrno koje će ostati u kulturi, umetnosti, jeziku I nauci”,.

“Nadam se da smo znanjem i kompetencijama unapredili vrednosti, upotpunjujući ostavštinu za budućnost”, kazala je Borićeva i u svoje ime kao predstavnik Narodnog muzeja u čijem sastavu su Muzej Vuka i Dositeja, podsetivši na njegovu dugu istoriju.

Istorija ostavlja izuzetne ljude, kako je napomenula, a ovo ugledno priznanje odraz je sistematske brige za napredak, predstavljajući “nadahnuće, dokaz kvaliteta koji visoko obavezuje”.

Predsednik žirija bio je Darko Tanasković, filolog orijentalista, a članovi Živorad Ajdačić, reditelj, dramski pisac, Milovan Vitezović, književnik, Zoran Gutović, izdavač, Uroš Dojčinović i Bora Dugić, muzički umetnici, Selimir Radulović, književnik, Elizabeta Ristanović, profesor VMA i Radovan Trnavac Mića, slikar, piše Tanjug.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More