“Mislim da je zaslužio”, stigao je do Holivuda! Slavni ex-yu glumac uskoro dobija film i seriju

Foto: PrintScreen/YouTube
142

Imamo nameru da dugometražni dokumentarni film o Bekimu Fehmiu, doajenu jugoslovenskog glumišta, prikažemo 15. juna na godišnjicu smrti slavnog glumca i to istovremeno u Prizrenu, Tirani i Beogradu, kazao je novinar i publicista Fahri Musliu.

Njegovu ideju podrzao je za sada Centar nacionalne kinematografije Albanije, dok kinematografski centar u Prišštini nije, ali su ga pre tri dana, kažže, podržžali i u Filmskom centru Srbije, pa sada čeka konkurs za dodelu sredstava i nada se da će projekat podržati i Ministarsto kulture, Grad…

Musliu, inače, kaže da je ideja za film o slavnom glumcu nastala kada je počeo da radi monografiju o Fehmiu neposredno nakon njegove smrti 2010. godine, piše Blic.

“Ta monografija je objavljena na albanskom jeziku 2015. godine, a nakon toga sam završio rukopis na srpskom jeziku. Malo sam se iznenadio kada sam shvatio da nema zainteresovanih izdavača u Srbiji za tu monografiju”, kazao je Musliju.

Priča kako ga je jedan mladi reditelj sa Kosova i Metohije stalno “jurio” da snime dokumentari film o Bekimu Fehmiu.

“Bio sam veoma skeptičan oko tog projekta, jer za snimanje filma ipak treba mnogo para i napora. O nastajanju filmova znam malo, ali sam ipak odlučio da napišem scenario za dokumentarac o Fehmiu”, naveo je Musliu.

Projekat je, navodi, odmah odbijen u Centru kinematografije u Prišštini, ali ga je podržžao Centar nacionalne kinematografije Albanije.

“Odlučili smo da sa tim sredstvima počnemo snimanje filma 24. januara. Reditelj je Valmir Tertini koji predaje u nekoj srednjoj školi u Tirani. Jako talentovan i odgovoran čovek. Producent je Jaklid Gaće iz kuće Sinemanija iz Tirane. Tražimo koproducenta iz Srbije. Bio sam u Filmskom centru Srbije pre tri dana i tamo su prihvatili naš predlog. Čekamo konkurs koji će biti raspisan početkom marta, a nadam se i podršci Ministarstva kulture i informisanja, gradskih vlasti u Beogradu…Mislim da je Bekim Fehmiu to zaslužio”, kaže Musliju.

Za njega nema dileme da će rad na filmu o izvanrednom umetniku biti složen proces, jer, dodaje, ne postoji nijedna televizijska izjava Bekima Fehmiua.

“Tonski imamo samo kako govori pesmu “Čovek peva posle rata” Dušana Vasiljeva u okviru programa Televizije B92. Imamo i intervju Televiziji Priština iz 1968. godine. To je sve…Zato film neće imati naraciju već će o Bekimu Fehmiju govoriti njegova porodica, filmski reditelji, glumci, prijatelji, školski drugovi iz Beograda, Sarajeva, Prizrena, Zagreba, Prištine, Tirane i Skoplja. O njemu će govoriti i njegove kolege iz Italije, ali i filmske dive poput Irene Papas, Kendis Bergen…”, kazao je Musliu.

Među sagovornicima iz Beograda, kako kaže, naći će se Goran Marković, Milan Vlajčić, Branislav Lečić, Puriša Đorđević…

Musliju najavljuje i televizijsku seriju od četiri epizode po 45 minuta kojom će celi projekat biti zaokružen.

“Potrudićemo se da napravimo veliki film baš kao što su to bili karijera i život Bekima Fehmiua…Nije to lako…Imamo ogromnu odgovornost. Bekim je bio glumac koji je medju prvima ‘razbio’ komunističku zavesu i uspeo da snima u inostranstvu. Dok je studirao stalno je govorio svojoj majci da će stići do Holivuda i eto uspeo je”, kazao je Musliu.

Bekim Fehmiu je rođen u Sarajevu 1. juna 1936. godine. Studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mate Miloševića.

U bivšoj Jugoslaviji je bio velika zvezda šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, proslavio se u crno- talasnom filmu “Skupljači perja” koji je dobio Gran pri na Kanskom festivalu, ali je glumio i u drugim zemljama Evrope, naročito u Italiji.

Samoinicijativno je prestao da se bavi glumom 1987. godine, kako je rekao, ”u znak protesta zbog antialbanske propagande”. Ubio se u svom stanu u Beogradu 15. juna 2010.

Bio je simbol jugoslovenstva, 48. FEST u znak sećanja na poznatog glumca (VIDEO)

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More