“Srbija i dalje više vodi računa o pravima Srba u drugim državama, nego o građanima Srbije. To je naopako!”

Predsednik Crne Gore kaže da Srbija nije prilagodila svoju državnu politiku novim okolnostima kada je Crna Gora postala samostalna 2006.

280

Ono što se danas događa u Crnoj Gori je pokušaj promene karaktera crnogorske države, u kojem učestvuju “ideolozi i aktuelni akteri velikosrpskog državnog nacionaizma”, a mnogo ih je, izjavio je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović.

“Ako se o pravima Srba u Crnoj Gori kaže da su ona više ugrožena od prava koja su imali Srbi u NDH, a prema rečima patrijarha Irineja Crkva više ugrožena nego za vreme Otomanskog carstva, kao i kada predsednik Srbije previđa bitno različite okolnosti i upoređuje položaj i prava Srba u Crnoj Gori sa pravima i polozajem Albanaca u Severnoj Makedoniji, zaista mislim da je vreme da Srbija zastane i preispita kuda to vodi”, kaže Ðukanović u intervju za RTCG.

Amfilohije: Nije istina da sa predsednikom Đukanovićem pokušavam da odvojim Mitropoliju od SPC

Čini mu se, kaže, da Srbija nije prilagodila svoju državnu politiku novim okolnostima, kada je Crna Gora 2006. postala nezavisna, i ne samo Crna Gora, već i Srbija, mada ne svojom voljom.

“Srbija i dalje više vodi računa o pravima Srba u drugim državama, nego o građanima Srbije. To je naopako i neće dovesti nidočega”, kaže Ðukanović.

“Najdobronamernije tvrdim da je vreme da se zastane, da se preispita šta su to prioriteti građana Srbije u ovom vremenu, a jednako tako bismo i svi mi u regionu morali da se preispitamo šta još treba učiniti da, ako bi se taj neprimereni odnos nastavio, osnažimo naš državni, nacionalni i kulturni identitet”, kaže Ðukanović. Ono što se danas događa u Crnoj Gori je pokušaj promene karaktera crnogorske države, u kojem, kaže Ðukanović, učestvuju “ideolozi i aktuelni akteri velikosrpskog državnog nacionaizma”, a mnogo ih je.

“Ja vam govorim o atmosferi, u toj atmosferi u kojoj učestvuju i nosioci najviših državnih funkcija koji se prema Crnoj Gori odnose sa viškom paternalizma, bavljenje pojedinačnim incicentima da se predstavili antisrpskom politikom, to je razlog za ozbiljnu zabrinutost”, rekao je Ðukanović.

Za izjavu srskog člana Predsedništva BiH, Milorda Dodika, da nije dobrodošao u BiH, zbog Zakona o slobodi veroispovesti, Ðukanović kaže da je to igra i predstava za javnost.

“Sve te predstave i ove o kojima sada govorimo moraju računati da proizvode određene posledice, koje nažalost, puno koštaju te države i njihove narode”, rekao je Ðukanović.

On u tom kontekstu navodi i da je pitanje da li je Slobodan Milošević zaista doneo odluku o masakru u Srebrenici, ali jeste pitanje, kaže, da li je uopšte bila potrebna odluka:

“Ili prethodno stvorite atmosferu u kojoj će se lažni heroji utrkivati ko će napraviti masakr”, rekao je Ðukanović, precizirajući, na opasku novinara, da je to bio genocid, ne masakr, piše Tanjug.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More