Sneg paralisao pojedine delove Srbije: Evakuacije, spasavanja, jedna osoba preminula

FOTO TANJUG/ NENAD NESIC
145

U opštini Sjenica proglašena je vanredna situacija, a zamenik predsednika te opštine Vojo Trmčić kaže da su zbog visokih snežnih nanosa još uvek neprohodan magistralni put Novi Pazar – Sjenica.

Trmčić je za Tanjug rekao da je za saobraćaj neprohodna deonica puta Štavalj-Duga Poljana i da je ostalo oko 15-ak zavejanih automobila koje treba ukloniti, a , kako kaže, posao olakšava to što je stao olujni vetar.

””Imali smo velike probleme između Duge Poljane i Štavlja. Takođe, put je na dve tačke, Banjičko brdo i Golijski put, bio potpuno neprohodan. Uspeli smo da jedan dan oslobodimo i da se deo putnika vrati za Dugu Poljanu, a deo za Sjenicu””, kazao je Trmčić.

Drama na putu u Srbiji: Majka i četvoro dece, među kojima i beba, izvučeni iz smetova

Dodaje da je prioritet bio da se evakuišu svi putnici iz oko 70 zavejanih automobila kojima je, kaže, ponestajalo goriva, a nisu imali ni vode ni hrane.

””Većina njih nije žalila za automobilima, bilo im je važno samo da budu na bezbednom. Imam 49 godina i ne pamtim takve smetove i olujni vetar. Nsite mogli da stojite dva minuta na tom vetru, a kamoli da nešto radite.

Dodaje da su okolna sela potpuno odsečena od sveta, ali da će se po prioritetima krenuti u raščišćavanje i seoskih puteva.

””Prvo treba da iz sjeničke bolnice transportujemo preminulog R.Č., koji se smrzao u zavejanoj koloni, do sela Gornja”, rekao je on.

U štabu za vanredne situacije u Sjenici rečeno je Tanjugu da je situacija i dalje složena zbog visokih nanosa snega i da na deonici puta od sela Brnjice do Duge Poljane ima snega i do pet metara.

””Ima mnogo zavejanih vozila koji se ne vide od snega, treba prvo skloniti vozila, pa onda početi sa čišćenje””, kažu u štabu.

Evakuacija putnika iz zavejanih vozila počela je juče oko četiri sata posle podne i trajala je jutros do pet sati.

Muškarac R.Č. (66), čije je beživotno telo pronađeno u zavejanom automobilu u reonu sela Branjice kod Sjenice, umro je od posledica smrzavanja, izjavio je danas lekar Doma zdravlja Sjenica Sanjin Mehmed Bašić.

“Čovek je išao na kontrolu kod doktora u Sjenicu, a u povratku je njega i njegovog prijatelja koji ga je vozio uhvatila mećava. Auto su parkirali sa strane i vozač je otišao da traži pomoć, dok je R.Č. ostao u automobilu koji nije mogao da napusti usled svog zdravstvenog stanja. Tako se i smrzao”, rekao je Tanjugu doktor Bašić, koji je bio na licu mesta.

Kako kaže, vozač automobila Lada niva krenuo je po pomoć, naišao na putare i objasnio da je u autu ostao bolestan čovek, međutim, kada su stigli do njega, već je bilo kasno.

“Bio sam na licu mesta, sa putarima i vatrogascima, negde oko tri posle ponoći, ali sam mogao samo da konstatujem smrt. Čovek je preminuo od hipotermije”, dodaje Bašić.

Doktor je rekao da je i vozač automobila rizikovao svoj život, jer je u mećavi tražio putare.

Vanredna situacija u Crnoj Travi,na Vlasini veliki nanosi
Opština Crna Trava proglasila je vanrednu situaciju na celoj svojoj teritoriji, javila je danas RTS.

Svi putevi su zavejani, kaže za RTS predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević.

Sneg praćen jakim vetrom od juče ujutro ne prestaje da pada, visina snežnog pokrivača je prešla metar, a nanosi su negde i znatno veći.

Printscreen RTS.RS

RTS prenosi da informacije o stanju uglavnom samih i starih u udaljenim mahalama otežava to što je mobilna mreža 063 u prekidu.

Struje za sada ima, ali iz ove opštine apeluju da se bez preke potrebe ne kreće na put dok vetar ne prestane i putevi se ne očiste.

Okovana snegom je i Vlasina, javili su RTS gledaoci koji kažu da od nanosa i vetra ni vrata ne mogu da otvore.

Problema imaju planinski delovi svih opština Jablaničkog okruga.

Kako su rekli stanovicnici, već treći dan bez struje je selo Obražde u opštini Bojnik.

Printscreen RTS.RS

Alarmantno na Pešteru, evakuacija iz zavejanih automobila

Zbog jakog vetra i visokih snežnih nanosa za saobraćaj su zatvoreni magistralni putevi Novi Pazar-Sjenica i Sjenica–Ivanjica, putari su sinoć i u toku noći na Pešteru evakuisali ljude iz 70 vozila.
Velika akcija putara na Pešterskoj visoravni se nastavlja.

Rukovodilac redovnog održavanja “Novi Pazar-Put” Senad Ibragović rekao je Tanjugu da je beživotno telo muškarca pronađeno noćas oko 3 sata u zavejanom automobilu na putu u reonu sela Sušica nadomak Sjenice.

Printscreen RTS.RS

 

Ibragović kaže da je zbog snežnih smetova, jakog vetra i stalnih nanosa snega na puteve situacija u Sjenici i dalje alarmantna.

“Sve ekipe su na terenu, ali ne uspevamo da očistimo put. Radi se intezivno i nadamo se da ćemo u toku dana uspeti da rešimo situaciju”, rekao je Ibragović.

Kako kaže, sinoć je bilo “strašno”, a evakusani su putnici iz više desetina vozila.

Printscreen RTS.RS

“Ne znam tačan broj ljudi koji smo spasili, znam da je među njima bilo i četvoro dece”, dodaje on.

Novopazarski putari i vatrogasci su sinoć iz automobila koji su bili zaglavljeni i zavejani u snegu, oslobodili majku sa četvoro dece.

Iz mećave je spasena i beba stara 15 dana.

Načelnik odeljenja za vandredne situaacije i poslove odbrane u Novom Pažaru Naser Crnovrašanin kaže za Tanjug da u Novom Pazaru situacija nije tako alarmantna kao u Sjenici.

“Što se tiče Novog Pazara, stanje redovno, sve što se dešava iz pravca Duge Poljane u pravcu Sjenice. Za sad nemamo nikakvih prijava o zavejanim putnicima”, kazao je Crnovršani.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More