Ko najviše kupuje “kuće za jedan evro”, a evo u kojoj zemlji Srbi najviše pazare nekretnine

Pixabay
225

U vreme ekonomske krize u Grčkoj primamljivo su zvučali oglasi za prodaju stanova i kuća. U našim agencijama za promet nekretnina proveravali smo da li su zaista za građane Srbije nekretnine u inostranstvu tako povoljne, piše RTS.RS.

Kuće za evro u Italiji se prodaju već 12 godina. Napušteni objekti prodaju se po simboličnoj ceni kako bi se oživela manja mesta.

„Najviše je kupaca iz Engleske i Nemačke sa namerom da penzionerske dane provode na sunčanom Apeninskom poluostrvu. Međutim, danas nisu retki slučajevi da se nekretnina kupuje kako bi se obnovljena rentirala i bila izvor prihoda. Osnovni uslov za prodaju nekretnine za jedan evro je da kupac mora da je rekonstruiše u periodu od šest meseci do tri godine. U proseku obnova košta oko 30.000 evra“, kaže Marinela Ražnatović, dopisnica RTS-a iz Rima.

Za mlade koji žele da žive u malim mestima obezbeđuju se i subvencije iz evropskih fondova i dosadašnja iskustva su pozitivna. Jedino na šta imaju primedbu oni koji su za evro postali vlasnici nekretnine jeste to što je administracija spora, pa se dugo čeka da počne obnova.

U našim agencijama koje se bave prodajom nekretnina kažu da im nije poznato da li među kupcima ima srpskih državljana. U Italiji, ističu, postoji pravilo, da vlasnik nekretnine može biti samo neko ko je iz države članice Evropske unije ili ima boravišnu dozvolu, ili firmu u ovoj državi.

Sa druge strane, naši građani iz godine u godinu kupuju sve više nekretnina u Grčkoj. Uslovi su isti kao za državljane bilo koje druge zemlje. Najviše se kupuju stanovi na Halkidikiju.

„Uglavnom su to apartmani, ali i mezonetice – male kuće sa dvorištem na dva ili tri sprata, različite kvadrature i različitog koncepta jer su one obično u kompleksima“, objašnjava Nikola Nedeljković iz predstavništva „Greko doma Srbije“.

Raste interesovanje i za stanove u Solunu, gde kvadratni metar košta od 800 do 900 evra.

„Prvi tip je taj koji kupuje samo za sebe, to su njihove kuće, njihovi stanovi i oni ne žele da ih izdaju, ali ima i onih koji to vide kao investiciju, sada su jeftiniji, a za budućnost su dobra investicija i u međuvremenu ih izdaju“, navodi Nedeljković.

Grčke vlasti pokrenule su kampanju za naseljavanje ostrva, na kojima živi od 20 do 40 ljudi. Nude se kuća, obradiva zemlja i 500 evra mesečno tokom prve tri godine. Odnedavno i stare kuće u Švajcarskoj mogu se kupiti za jedan švajcarski franak.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More