Dok je Srba u Nemačkoj slaviće se Sveti Sava! Svečana akademija u Štutgartu!

Foto: Wikipedia
294

ŠTUTGART – Velika đačka i crkvena slava Sveti Sava obeležena je svečanom akademijom i u glavnom gradu nemačke pokrajine Baden-Virtmberg, u Štutgartu. Od oko 850 učenika Srpske dopunske škole, devedesetak devojčica i dečaka učenika škole, uzelo je učešća u programu Akaemije kako bi u prepunoj sali „Građanskog centra“ (Buerger Zentrum) svojim roditeljima, rodbini i prijateljima nastupom u horu u kome su bili svi učesnici programa, recitalima i manjim, odlično insceniranim scenskim prikazima, pokazali svoje poznavanje istorije, srpskog jezika i književnosti. To im je itekako uspelo, dokaz su bili burni aplauzi prisutne publike.

Program je započeo Svetosavskom himnom koju su pevali svi učesnici u programu a sa njima i brojna publika. Učenike i prisutne su pozdravili i govorili o Svetom Savi sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu otac Bora, generalni konzul Republike Srbije Božidar Vučurović, pomoćnica ministara prosvete iz Beograda Jasmina Jovanović i nastavnica Tatjana Popović. Gost Akademije bila je i savetnica u Ministarstvu prosvete Tatjana Ljubetkova, pišu Večernje novosti.

Posle tog zvaničnog dela, na bini su se ređali brojni akteri, kao što pomenusmo, njih oko devedesetak: – recitatori, glumci, intepretatori starih do danas zapamćenih pesama, a sve to u čast prvog srpskog Prosvetitelja, duhovnika, narodnog lekara, borca za autokefalnost Srpske pravoslavne crkve i sveca – Svetog Save.

Svi ti mladi učesnici u programu su zadivili prisutne sa koliko volje su oni u brojnim probama, učenju teksta i ponašanja na sceni, podučeni svojim vrednim nastavnicama, pripremili svoj svetosavski nastup. Pokazali su, da dok je Srba u Nemačkoj, živeće i u toj zemlji veliki mit i istina o Svetom Savi. A to će, rekli su nam brojni posetioci Akademije biti dokle svet postoji!

Program je realizovan u režiji veoma aktivne nastavnice, ujedno koordinatorke Dopunske nastave u Nemačkoj Tatjane Popović koja je napisala i scenario. Autorka programa je bila nastavnica Valentina Damjanović u saradnji sa svojim koleginicama iz Dopunske škole. Upravo održana Akademija je bila jedna od najboljih ikada organizovanih u Štutgartu i okolini.

Naravno da su ipak brojni, veoma talentovani učenici bili ti koji su u program koji se odvijao na bini, ili kako to profesionalci rado kažu „na daskama koje život znače“, uneli život i svoj mladalački žar i duh, dostojan svog velikog uzora i svetitelja Svetog Save.

Rado bismo poimenice pomenuli sve učesnike u programu, što su oni itekako zaslužili, ali nam skučeni prostror internet izdanja Novosti to ne dozvoljava. Zato u ime svih učesnika Akademije u Štutgartu, pomenimo samo one koji su bili nešto malo bolji od drugih- to se pokazalo i na ukazanoj im časti da svojom tačkom predstave sve Dopunske škole nastupom na Centralnoj svetosavskoj proslavi u Narodnom pozorištu u Beogradu. To su Anđelika Gaćinović, Leontina Bakić, Georgije Lav Popović i Nikita Gaćinović.

Akademiju je podržao Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu, Srpska pravoslavna crkva, Saveti roditelja, polaznici verske nastave veroučiteljice Milice Delić i brojni roditelji.

Izvor Večernje Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More