Bio je Teslin prijatelj i prvi čovek koji je pravo iz Njujorka Srbiji doneo telefon (FOTO)

Foto: wikipedia
161

Bio je 14. mart 1883. godine kada je prvo, istorijsko “halo” izgovoreno u Srbiji. Sa jedne strane je bio Teša Nikolić, srpski ministar vojni, a sa druge kapetan Kosta Radisavljević.

Za dolazak telefona u Beograd najzaslužniji je bio Panta Mihajlović, savetnik i prijatelj Nikole Tesle koji je, pravo iz Njujorka, gde je bio šef firme “Simens-Halske”, rešio da se vrati u Beogad i modernizuje Srbiju.

View this post on Instagram

Пантелејмон „Панта” Михајловић (рођен 1854. у Богатићу) је био српски инжењер и пионир на пољу телекомуникација. Увео је прве телефоне у Београду.У Бечу је завршио електротехничку школу, затим отишао у Швајцарску, а одатле у Берлин, где као признати стручњак ступа на посао код фирме Сименс-Халске. За шефа фирме Сименс-Халске у Њујорку је постављен 1873. Од 1875. поново је у Србији где ступа на рад у техничко одељење војне фабрике у Крагујевцу.1882. године добио је концесију за изградњу телефонских станица у Београдуи Србији. Између зграда на углу.Булевара Булевара краља Александра и инжењерске касарне на Палилули увео је прву телефонску линију у Београду, 14. марта 1883. Први телефонски разговор обавили су министар војни Тихомиљ Николић и капетан Коста Радосављевић.Шеф Телеграфско-телефонског одсека Дирекција државних железница постао је 1885. Вештак за испитивање лошег стања електричне мреже у Београду постао је 1905. Био је и надзорни инжењер електричне централе на двору од 1908. Умро је 7. фебруара 1932. године, у Београду, од запаљења плућа и парализе срца у 78. години живота. #pantamihajlovic #beograd #prvitelefon #belgrade #1883 #pantelejmon #bogatic #beogradski_vremeplov_011 #vremeplov #zanimljivostiobeogradu #simens #bell #telefon #phone #srbija🇷🇸

A post shared by 🇷🇸Београдски Bремеплов🇷🇸 (@beogradski_vremeplov_011) on

Godine 1882. on je dobio pravo od kralja Milana da u Beogradu podigne telefonske stanice, prenosi B92.

Beograđani nisu imali razumevanja za “novotariju” pa je Mihajlović sam i od svojih para povezao kafanu “Tri lista duvana”, u kojoj je bilo smešteno inženjersko odeljenje vojnog Ministarstva, i kasarnu na Paliluli.

Iz “Tri lista duvana” je razgovarao Teša Nikolić, ministar vojni, a iz kasarne Palilula kapetan Kosta Radisavljević.

Ostalo je zabeleženo da ministar nikako nije mogao da poveruje da je moguće “čuti ljude koji nisu tu” i da je sve vreme pretraživao prostoriju ne bi li pronašao skrivenog pomagača “prevaranta” Mihajlovića. Tek kada je shvatio da nije u pitanju prevara, pristao je da porazgovara.

Čudotvorna naprava

I ministar i kapetan su bili oduševljeni razgovorom, pa je o “čudotvornoj napravi” odmah obavešten i kralj. Milan Obrenović je kasnije i sam razgovarao telefonom i dao je nalog skupštini da izdvoji u budžetu sredstva za uvođenje ove naprave širom Srbije. Skupština je taj predlog glatko odbila.

Mihajlović je kasnije instalirao još dve linije: povezao je Licej u Kapetan Mišinom zdanju sa požarnom četom i Skupštinu sa policijom.

Prvi međugradski razgovor u Srbiji obavljen je polovinom januara 1886. za vreme primirja u srpsko-bugarskom ratu. Razgovor na relaciji Beograd-Niš obavili su kralj Milan Obrenović i Milutin Garašanin, predsednik vlade.

Iako javnost nije imala preteranog razumevanja za “svetske novotarije”, telefon je polako ulazio u Srbiju. Javni telefonski saobraćaj u Beogradu je započeo 1898. Tada je u Kolarčevoj zadužbini instalirana prva induktorska telefonska centrala.

San Pante Mihajlovića tada se konačno ostvario, piše Istorijski zabavnik.

Bez zasluga za Pantu

Mihajlović je sa zadovoljstvom gledao kako telefon polako ali sigurno ulazi u srpske domove. Zasluge za stizanje ovog izuma u Srbiju nije ni dobio, ni tražio.

Nakon dinastične promene u Srbiji i dolaska Karađorđevića na vlast bio je i nadzorni inženjer električne centrale na dvoru od 1908.

Umro je 7. februara 1932. u Beogradu, od zapaljenja pluća i paralize srca u 78. godini života.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More