Beč: Besplatna nastava, grad ovako porodicama uštedi 600 evra godišnje

Pixabay
329

Besplatna dopunska nastava u bečkim školama pod nazivom „Förderung 2.0“ uvedena je 2014/15. godine, i odnosi se na učenike u Novim srednjim školama (Neuen Mittelschulen -NMS) i nižim razredima gimnazije (Gymnasien-Unterstufe).

Razlog za uvođenje ovog projekta je da sve više roditelja ne može da finansira svojoj deci dodatne privatne časove učenja, piše dijaspora.tv.

Ova obrazovna inicijativa Grada Beča uštedi svakoj porodici oko 600 evra godišnje, a đaci imaju manje poteškoća u učenju.

Förderung 2.0 ima fokus na predmete nemačkog jezika, matematike i engleskog jezika.

„Uz besplatnu pomoć u učenju otvaramo svoj bečkoj deci veće obrazovne mogućnosti, posebno deci čiji roditelji ne mogu da im pomognu kod kuće. Projekat “Förderung 2.0“ nudi kvalitetnu ponudu dodatne podrške u učenju“, rekao je bečki savetnik za obrazovanje Jurgen Czernohorszki.

U okviru projekta previđena su dva dodatna časa nedeljno za svakog učenika, a dopunski časovi će se sprovoditi u manjim grupama od oko 10 učesnika. Takođe se na časovima mogu dobiti uputstva i materijali za učenje, kao i za pisanje domaćih zadataka ili pismenih zadataka.

Ovo organizovano učenje sprovodi se u brojnim bečkim školama ili u kooperaciji sa VHS Volkshochschule u slobodnom prevodu – narodnim školama. Ovo dopunsko učenje se sprovodi od ponedeljka 10. februara 2020. godine do kraja maja, u periodu od ponedeljka do četvrtka od 14:30 do 17:30 časova.

Registraciju za časove podrške vrše roditelji ili zakonski staratelji na zvaničnoj stranici VHS škola – dopunski časovi ili lično na svakoj lokaciji VHS-a.

“Förderung 2.0“ je velika šansa da se učenje bolje savlada i utiče na poboljšanje kvaliteta obrazovanja u celini. Dodatni cilj i strategija Grada Beča u poslednjih desetak godina je i višejezičnost što znači da svako bečko dete treba da govori najmanje dva jezika.

Bečke škole su spremno dočekale oko 240.000 đaka u novoj školskoj godini 2019/20, a gradska vlast u Beču uložila je više miliona evra u brojne projekte.

Izvor Dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More