Neće svi dobiti Oskara, ali hoće vredne poklon torbe, a evo šta je sve u njima

Foto:Youtube Printscreen
83

Nominovani za prestižnog Oskara, nagrade američke Akademije filmskih umetnosti, koji u nedelju uveče na 92. svečanoj dodeli u Los Anđelesu neće dobiti Oskara, dobiće vredne poklon torbe, preneli su lokalni mediji u SAD.

Pokloni za svakog nominovanog vredni su oko 215.000 dolara, što je ukupno oko pet miliona dolara za sve poklone.

Među poklonima se nalazi krstarenje 12 dana na luksuznoj jahti, koje podrazumeva i boravak u luksuznom hotelu gde noćenje košta 1.300 dolara. Nominovani će na poklon dobiti čokoladice sa kanabisom, i druge đakonije.

Poklone ne organizuje Akademija, već marketing agencija Distinktiv asets (Distinctive Assests) koja obezbeđuje poklone i na drugim ceremonijama.

Ovogodišnja dodela biće održana u nedelju kasno uveče u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu, a veliki favorit sa 11 nominacija je film „Joker“ (Džoker) reditelja Toda Filipsa sa Hoakinom Finiksom u glavnoj ulozi.

Čak dva prestižna priznanja, koja dodeljuje američka Akademija filmskih umetnosti i nauka, mogla bi da pripadnu makedonskom dokumentarcu “Zemlja meda”, koji su režirali Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov, piše Tanjug.

Uz “Džokera” još osam filmova takmiči se u kategoriji za najbolje ostvarenje u 2019. godini.

Kao najozbiljniji protivkandidat “Džokeru” pominje se “1917”, film britanskog reditelja Sema Mendeza, koji ima 10 nominacija.

Ova ratna drama je na ovogodišnjoj dodeli BAFTA nagrada osvojila je priznanje za najbolji film.

Među glavnim favoritima za najprestižnije priznanje je i nostalgična oda Kventina Tarantina o poslednjim danima starog Holivuda “Bilo jednom u…Holivodu” sa 10 nominacija.

Šest nominacija ima južnokorejski film “Parazit” reditelja Bong Džu-Hoa.

Martinu Skorsezeu bi “Irac” (Irishman) mogao da donese još jednu nagradu za najboljeg reditelja, nakon što je 2007. nagrađen za režiju filma “Pokojni”.

Ovo je ujedno deveta nominacija za Skorsezea u kategoriji najbolji reditelj.

Kada je reč o pojedinacnim priznanjima, skoro je izvesno da će Rene Zelveger i Hoakin Finiks dobiti nagradu u kategoriji za najbolju glumicu, odnosno glumca.

Ako Finiks osvoji Oskara za najbolju mušku ulogu ove godine, to će biti drugi put da je lik “Džokera” nekome doneo glumačko priznanje, nakon Hita Ledžera 2009. godine.

Bred Pit je zahvaljujući ulozi kaskadera u “Bilo jednom u … Holivudu” glavni favorit za najbolju mušku sporednu ulogu.

Kao i Pit, Lora Dern je osvojila sve prestižne nagrade u kategoriji za najbolju glumicu za ulogu brakorazvodne advokatice u filmu “Bračna priča” (Marriage Story), zbog čega mnogi ne sumnjaju da će 9. februara otići kući sa Oskarom.

“Bračna priča” Noa Baumbaha je veliki miljenik publike i kritičara ove sezone, ali će se suočiti s jakom konkurencijom u kategoriji za najbolji originalni scenario, gde se takmiče i filmovi “Bilo jednom u … Holivudu”, čiji je scenarista i reditelj Kventin Tarantino dvostruki pobednik u ovoj kategoriji, kao i “Irac”.

Makedonski film “Zemlja meda”, dobitnik Nagrade publike za najbolji dokumentarni film 25. SFF-a, takmičiće se u kategorijama za najbolji film na stranom jeziku i najbolji dugometražni dokumentarac.

Reč je o filmu koji govori o skromnom životu pčelarice Hatidže Muratove iz makedonskog sela Bekirlija.

Izvor Danas, tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More