Naši umetnici veoma uspešni u Nemačkoj: Srbi su velikani Berlinske opere

Katarina Bradić u Otelu, Foto: Marko Lopušina
184

U glavnom gradu Nemačke živi oko trideset hiljada naših ljudi, ali i stotinu jako uspešnih srpskih umetnika. Glavni organizator muzičko-scenskih dela danas su profesorka pevanja Snežana Nena Brzaković i njena učenica operska diva Jelena Banković.

Berlin je danas umetnička Meka. Od vremena nacista pa do pada Berlinskog zida grad je bio zatvoren i mrtav za pravu umetnost. Tek od devedesetih godina počeo je da se uzdiže. Za poslednjih 16 godina uzdizanja postao je Meka za umetnost i umetnike. I, nije samo važan za nemačku umetnost, već u njega dolaze mnogi mladi stvaraoci iz inostranstva. Tu pronalaze plodno tle za rad, imaju dobre uslove.

Ovo je svojevremeno izjavio profesor dr Joahim Sartoruis, dugogodišnji direktor Berlinskog festivala na kome su zastupljene sve umetnosti, osim filmske. Kada je posetio Beograd, profesor Sartoruis je podsetio Beograđane da su u Berlinu svoje mesto našli i mnogi srpski umetnici.

“Srbi su velikani Berlinske državne opere”, izjavio je Joahim Sartoruis.

Oko stotinu naših ljudi steklo je u nemačkoj prestonici afirmaciju kao vrsni izvođači ozbiljne muzike, operski pevači, dirigenti i profesori.

Među prvima se prvi pedesetih godina prošlog veka istakao dirigent Mladen Guteša, koji je nastupao pod pseudonimima Bobi Gutesha, Gert Bauer, Soni Stefen i Kris Halmon. U Berlinu je 1955. godine Guteša bio aranžer Južnonemačkog radija kod dirigenta Ervina Lena i dirigent, producent; kompozitor muzike za film, TV, radio i gramofonske ploče. Sedamdesetih godina prošlog veka bio je dirigent Simfonijskog orkestra Radio Štutgarta.

Berlinska državna opera, foto: Marko Lopušina

Sa dirigentskom palicom u ruci nasledio ga je Žarko Bulajić, koji je jedan jako neobičan čovek. Radio je u administraciji Bundestaga i bio početkom 21. veka jedan je od petnaest zaposlenih Srba. Zadužen je bio za
uniforme zaposlenih, za odeću i obuću. Bulajić inače peva u srpskom crkvenom horu Serafimi da, kako kaže, zadovolji svoje duhovne potrebe.

“Dolazim svake nedelje, iako stanujem daleko, ali mi uopšte ne pada teško”, kaže pojac Željko Bulajić.

Ovaj srpski pojac je ujedno i dirigent hora Bundestaga, koji postoji od 1951. godine. Jedno vreme hor nije radio, pa je tek Bulajevićevim ličnim angažovanjem ponovo krenuo. U horu peva i jedan Srbin iz Bosne.
Bulajić je mnoge operske pevače i muzičare sa naših strana doveo u Berlin da nastupaju.

Na sceni Berlinske opere kao glavni organizator muzičko-scenskih dela danas nastupa profesorka Snežana Nena Brzaković. Prvo se proslavila kao operska pevačica u Nemačkoj. Završila je Muzičku akademiju u Beogradu i Akademiju za glas „Hanns Eisler” u Berlinu. Pevala je prateće vokale Zdravku Čoliću i Goranu Bregoviću, kao i u filmu „Arizona drim“ Emira Kusturice. Specijalizovala se na Institutu za glas i disajnu tehniku u Diseldorfu. Počela ja da nastupa (1995) sa Kamernim horom Svetog Đorđa u Nemačkoj i tamo ostala.

Brzaković je pevala u operskim kućama širom Evrope klasični repertoar i nastupala sa najpoznatijim filharmonijama. Završila je postdiplomske studije i zaposlila se kao asistent na akademiji „Hanns Eisler”. U novembru 2015. godine bila je angažovana u Državnoj operi Nemačke kao učiteljica dečijeg hora pod vođstvom Vinzenza Veisenburgera. Nastavlja potom uspešnu saradnju sa dirigentom Veisenburgerom kao trenerom glasa u Omladinskom komornom horu „Junges konzorcijum Berlin“.

Brzaković je 2017. godine bila angažovana kao trener vokala za Berlinsku filharmoniju. Od 2015. godine radila je kao vokalni trener za dečije soliste Berlinske državne opere sa dirigentima Danielom Barenboima, Simonea Ioung-a, Diega Fasolisa i drugima.

Od 2011. je profesor pevanja na Fakultetu ozbiljne muzike u Kotbusu. Vlasnik je Instituta za trening pevanja i disanja u Berlinu.

“Moj rad u Državnoj operi u Berlinu je pedagoški i kulturološki. Ja nisam “diva” u smislu u kojem većina našeg naroda smatra nekoga ko stoji na bini. Sebe doživljavam kao velikog radnika od trenutka kada sam sa jednim koferom 1995. stigla u Berlin. Stojim iza bine i budnim okom motrim na druge. Danas radim sa Domingom, Barenboimom, Zubinom Mehtom i Simon Ratlom. Njihov sam saradnik u muzici, ali učim i dalje od njih da bi svoje znanje prenela drugima”, iskreno je rekla Nena Brzaković.

Za svoj umetnički i pedagoški rad dobila je brojne nagrade i nagrade. Najveća joj je kaže, kada stvori novog vrhunskog pevača. A to se upravo dogodilo sa Jelenom Banković, koja je postala nemačka operska diva.

Moja ljubav prema pevanju razvijala se munjevitom brzinom kad sam sarađivala sa profesorkom solo-pevanja Anetom Ilić na FMU, nabraja Jelena Banković.

“Za vreme solo-pevačkih studija išla sam na razne master kurseve i takmičenja. Godina 2011. bila je presudna za moj dalji umetnički i profesionalni razvoj. Kod profesorke Snežane Brzaković sam na masterklas u Herceg Novom upoznala njene nemačke studente. Potom sam dobila stipendiju za Masterklas na operskom festivalu “Oper Oder-Spree” u Nemačkoj.

Snežana je kao profesor pevanja i umetnički direktor festivala, masterkurs držala sa tenorom Peterom Mausom, mojim kasnije profesorom na Univerzitetu umetnosti u Berlinu.

Jelena Banković je u Berlinu juna 2016. godine debitovala u u modernoj operi „Die Luft hier: Scharfgeschliffen“. U Berlinu je pevala sa Brandenburškim simfonijskim orkestrom, sa Kamer simfonijskim orkestrom u velikoj dvorani Radio Berlin-Brandenburg. U junu 2017. godine nastupila je kao solista sa lajpciškim simfonijskim orkestrom i dirigentom Keitom Matsuijem u Berlinskoj filharmoniji.

Jelena Banković na sceni, desno, foto: Marko Lopušina

Tokom svoje dosadašnje karijere Jelena je sarađivala i sa brojnim renomiranim dirigentima kao što su Srba Dinić, Maks Rene, Ivan Lopez Reinoso, Keita Matsui, Paul Nadler, Rainer Armbrust, Luci Arner, Eriko Fresis, Gustavo Sančez, Mišel Balke i prestižni režiseri poput Adriana Altaras, Brižit Fasbaender, Jirgen Flimm, Isabel Ostermann, Andrea Moses, Benjamin Prins, Joshua Major, Christoph Hagel, Frank Hilbrič i Nikolas Trees.

“Za ove tri godine kao stalni član operskog ansambla i solista, pevala sam razne uloge, a među najbitnijim, publici sam se predstavila kao Gretel, Lidochka, Magda, Servilia, , Museta, Flora, Ursula, Lusi, Angel u operi “Angels in America” i The Vojs u predstavi “Transstimme”, koje će se izvesti kao svetska premijera na Biennale u Minhenu 2020. Dobitnik sam Vagnerove stipendija za 2020. godinu – završila nam je svoju umetničku ispovest operska diva Jelena Banković, Beograđanka iz Berlina.

Elitno mesto u svetu ozbiljne muzike ima i Katarina Bradić, diva Dojče opere. Rodom je iz Prokuplja, koja je završila Muzičku školu u Nišu. Diplomirala ozbiljnu muziku u Novom Sadu. U Beču je Katarina završila master studije solo pevanja i oratorijuma. Specijalizovala pevanje i teoriju ozbiljne muzike u Nemačkoj.

Karijeru u svetu Katarina Bradić, mecosopran je započela 1999. kao pevačica Svetskog omladinskog hora u Belgiji. Nastavila kao diva Flamanske opere u Antverpenu i Gentu, gde je pevala Olgu u operi “Evgenije Onjegin”, Suzuki u “Madam Baterflaj” i Medeju u “Priči o Medeji”. Član je Dojče opere u Berlinu je od 2010. godine.

Proslavila se u ulozi Karmen i Elektre. Imala je nastupe u Evropi, Japanu, Južnoj Koreji, SAD, Venecueli, Južnoafričkoj Republici. Snimila je dva CD-a (“Die Liebe der Danae”, “Mahlermania”). Katarina Bradić danas živi u Barseloni i Berlinu.

U Berlinskoj operi je pevao i Milomir Nikolić, dok naša Vera Sad svira violinu u Baroknom orkestru. Nišlijka Maja Avramović je, na primer, violinista u Berlinskoj filharmoniji. Sa šest godine počela je da svira violinu u klasi profesora Dragoljuba Jovanovića. Diplomac je Muzičke škole za talentovanu decu u Ćupriji i najbolji đak Visoke škole za muziku u Kelnu od 1981. godine. Kao mlada Maja Avramović je osvajala mnoge nagrade na takmičenjima muzičke omladine. Emigrirala je u Nemačku i diplomirala klavir kod profesora Igora Ozima. Usavršavala se kod Ifre Nimana i hermana Krebersa.

Član je Berlinske filharmonije od 1996. sa kojom je nastupala širom sveta i u Srbiji. Član je i orkestra Divertimento Berlin. I Maja Avramović pripada svetskoj muzičkoj eliti.

Beograđanka Milica Đorđević je berlinski kompozitor. Diplomirala je kompoziciju, snimanje muzike i tonsku režiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Specijalističke studije je završila u Strazburu u klasi Ivana Fedelea (2009). Profesionalno usavršavanje je Milica nastavila u Parizu. Poslediplomske studije trećeg stepena završila je na Akademiji za glas „Hanns Eisler” u Berlinu, u klasi prof. Hanspetera Kiburca. Dela Milice Đorđević su izvođena i emitovana u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Italiji, Španiji, Austriji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Švajcarskoj, Izraelu, SAD, Tajlandu. Dobitnik je mnogih nagrada Ministarstva kulture i Senata Berlina.

ĐOKO GUSLAR
Đorđije Đoko Koprivica iz Berlina postao jedini guslar na svetu koji ima snimljen kompakt disk u Nemačkoj. Nastupa i van Berlina, po Nemačkoj i Evropi. Kao iznenađenje, publici Korpivica predstavlja dva velika talenta, a to su njegova deca Jelena i Ognjen Koprivica.

ZUBAR I VIOLINISTA
Duško Jovanović kao violinista već četiri decenije Nemcima svira srpske pesme i kola. Jovanović je poreklom iz Loznice. U Beogradu je tokom studija na Stomatološkom fakultetu igrao košarku. Kao student svirao je violinu na Radio Beogradu sa Carevcem i Milanovićemu. Kasnije prelazi u Berlin. Svira kao saradnik srpskih folklornih ansambala na koncertima širom Evrope.

KANARDžIJA PEVA NEMCIMA
Beograđanin Mića Tomić, zvani Kanardžija se sa gitarom 1998. godine trajno zaustavio u Berlinu.

“Izvodim 3000 pesama. Nemci mi se dive, jer pevam na njihovom jeziku. Imam i mnogo dosta obožavalaca među Berlincima, jedan od njih je Artur Braune, filmski producent kome ulepšavam proslavu rođendana”, hvali se Mića Tomić Kanardžija.

Marko Lopušina

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Naši u svetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More