“Nemci baš sve provere”! Saveti za one koji žele u Nemačku

Foto: PixaBay
256

Bosnu i Hercegovinu je od 2013. do 2019. godine napustilo više od 520.000 stanovnika.

Pokazuju to poslednji podaci Ankete o radnoj snazi koju je objavila Agencija za statistiku BiH i Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Mladi, obrazovani ljudi napuštaju zemlju jer u njoj ne vide perspektivu, a sve više odlaze i cele porodice. A za mnoge je Nemačka upravo obećana zemlja, prenosi Blic.

No, ni tamo, objašnjava Kasim Rašidović, advokat koji već dugo tamo živi i radi, nije uvek samo med i mleko. Pre svega, savetuje on, treba se pre odlaska dobro raspitati, naročito što Nemačka ne vrednuje sve fakultete.

On objašnjava da se na stranici „Anabin“ nalazi lista sa spiskom srednjih škola i fakulteta, na kojoj su jasno istaknute oznake koje diplome se priznaju, a koje ne.

“Oznaka H+ predstavlja da su taj fakultet ili školu priznali Nemci, dok H- označava da građani BiH sa tim završenim fakultetom ili školom ni ne pokušavaju aplicirati za Nemačku. Postoji i znak H+/-, što znači da, možda, vredi pokušati. Bitno je istaknuti da ne znači da priznavanje fakulteta znači i automatsko priznavanje diplome”, rekao je Rašidović za Avaz.

Pojašnjava da građani BiH moraju da znaju da ni u Nemačkoj nije sjajno te da postoji niz problema na koje moraju obratiti pažnju ukoliko se odluče na taj korak.

“Treba da budu svesni da Nemci o svemu vode računa i da baš sve provere. Ne smeju se zaslepiti cifrom koju vide u ugovoru. Najviše se traži medicinsko osoblje i zanatlije svih vrsta. Ovaj novi zakon od 1. marta važi za celi svijet, pa i o tome treba voditi računa”, istakao je Rašidović.

Ako je pored imena škole ili fakulteta H-, Rašidović preporučuje da se i ne pokušava s diplomom te obrazovne ustanove aplicirati za posao u Nemačkoj.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More