Ognjen, Miloš, Aleksandar i Miroslav pešače 500 kilometara od Beograda do Podgorice, ovo je razlog (FOTO)

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/
195

Predsednik opozicione crnogorske Prave Crne Gore Marko Milačić najavio je danas ispred Hrama Svetog Save na Vračaru hodočastvenu litiju u kojoj dva mladića iz Podgorice, Ognjen Maraš i Miloš Ajković, sa još dvojicom mladića iz Srbije koji su se naknadno priključili, treba da prepešače 500 kilometara.

Oni su danas, od beogradskog Hrama Svetog Save, počeli da pešače ka Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, u želji da, kako su naveli, ličnim primerom pokažu spremnost “da u duhu pravoslavlja, mirom, slogom i dostojanstvom, brane svetinje”.

Milačić je rekao da će mladi momci svojim činom ispisati istoriju, u danima i nedeljama kada, kako je kazao, Crna Gora ispisuje istoriju “u borbi za slobodu i odbranu svetinja”.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

On je naveo da će se Podgoričanima pridružiti i Prijepoljac Aleksandar Babić, kao i Miroslav Antić iz Zemuna, koji su došli samoinicijativno na osnovu objave na društvenim mrežama.

“Imamo četiri putnika, dva iz Srbije, dva iz Crne Gore. Naša poruka svih okupljanja je ”Crna Gora i Srbija, to je jedna familija””, kazao je Milačić.

Na ispraćaj momaka pred polazak došli su i lideri opozicionog Demokratskog fronta u crnogorskom parlamentu, Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su naveli da su ponosni što su deo pokreta kojim, braneći svetinje, pokazuju da su dostojni istorije i predaka.

“Mladi ljudi ličnim primerom svedoče kako se vredi boriti za svoj narod i za svoju crkvu. Progovorila je narodna duša Crne Gore. Svaka čast momci”, rekao je Mandić ispred Hrama.

Knežević je naveo da hodočanstvena litija govori o sabornosti naroda Srbije i Crne Gore, bez obzira što je podeljen u dve nezavisne države, kao i o veri u Srpsku pravoslavnu crkvu.

“Srbija i Crna Gora povezane su neraskidivim duhovnim, istorijskim i kulturnim vezama. Mi ćemo sigurno i u budućnosti biti dve nezavisne države, ali će Crna Gora i Srbija biti jedna familija”, zaključio je Knežević.

Put četiri mladića trebalo bi da traje 12 dana, a najavili su da će prisustvovati molitvenom hodu i litiji 23. februara u glavnom gradu Crne Gore.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More