Premijerka Brnabić sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj: Unapredićemo položaj srpske manjine

Foto/Printscreen/You Tube
115

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj o načinima za unapređenje položaja srpske manjine u toj zemlji, istakavši da će Vlada Srbije pomoći u realizaciji proritetnih projekata, ali i na prevazilaženju biroktratskih prepreka kako bi već odobrena sredstava mađarske vlade za projekte od izuzetnog značaja za naš narod mogla da budu iskorišćena.

Sagovornici su premijerki Brnabić preneli da je politički status Srba u Mađarskoj u ovom trenutku na istorijskom maksimumu, a da i dalje ima prostora za napredovanje kroz rad Mešovite međuvladine komisije.

Predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj ukazali su da je veoma važno da učenici dobiju udžbenike na srpskom jeziku i ćirilici, geografske i istorijske atlase i bukvare i da bi takva pomoć matice bila od izuzetnog značaja, saopšteno je iz kabineta premijerke Srbije.

Posebno je naglašeno da bi pomoć Srbije bila dragocena ukoliko bi se obezbedila nedostajuća sredstva za proširenje obrazovnog centra “Nikola Tesla” u Budimpešti, za kupovinu zgrade za školski internat, jer je to stecište srpskih đaka iz celog regiona, ne samo Mađarske.

Među prioritetima je i škola u Segedinu, gradu koji slovi za svetovni centar srpske zajednice, a za čiju izgradnju su obezbeđena sredstva.

Premijerka Brnabić je sagovornicima poručila da će Vlada Srbije preduzeti konkretne korake kako bi se realizacija započetih projekata privela kraju, škola u Segedinu dobila pravni status instituta od javnog značaja i intenzivirao rad Međuvladine mešovite komisije.

Sastanku u zgradi Vlade Srbije prisustvovali su i predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor i delegat i portparol srpske nacionalnosti u Parlamentu Mađarske Ljubomir Aleksov i direktorka srpskog obdaništa, osnovne škole, gimnazije i kolegijuma “Nikola Tesla” u Budimpešti Jovana Lastić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More