Srpski bioinformatičar svetskog glasa Vladimir Brusić radio na vakcini za SARS i protiv svinjskog gripa

Youtube printscreen rts.rs
354

“Praviti vakcinu protiv virusa korona nije potrebno. Uveren sam da će, dok se vakcina otkrije, taj virus nestati i neće biti prenosilaca, kaže za “Novosti” naučnik Vladimir Brusić, koji učestvuje u istraživanju i pronalaženju vakcina na Institutu u okolini Šangaja.

Brusić je bioinformatičar svetskog glasa i jedan od naših najcitiranijih naučnika u svetskim krugovima. Radio je na vakcini za SARS u Singapuru i vakcini protiv svinjskog gripa na Harvardu, zatim je otišao u Kazahstan, a posle toga u Kinu.

– Za pravljenje bezbedne vakcine protiv virusa korona potrebno je nekoliko godina – uveren je Brusić. – Nema smisla praviti je kad epidemija prođe, a problem je i što virusi mutiraju i ne znamo kako će ovaj izgledati u budućnosti. Virusi menjaju svoje proteine, a vakcina funkcioniše tako što naša bela krvna zrnca i imuni sistem prepoznaju bolest koju smo već ranije imali. Može, međutim, da se napravi generalna vakcina koja će imati delimičnu zaštitu, tako da se smanjuje infektivnost. Ali najvažnije je obrazovanje stanovništva, da znaju kako da se ponašaju tokom epidemije.

I pored svih akcija koje je Kina preduzela, karantina i izolacija celih područja, broj preminulih se povećava svakoga dana.

– Skoro da je neverovatno da je ovaj virus do pre dva meseca bio potpuno nepoznat – kaže Brusić. – Problem je što je sa životinja prešao na čoveka, pa nam je nepoznat i nemamo imunitet protiv njega. Medicina i biotehnologija su mnogo napredovale i za samo mesec dana od prve pojave virusa utvrđeno je odakle dolazi i kako se širi. To je neviđeno u istoriji.

Da bi se sprečilo dalje širenje zaraze, preduzete su ozbiljne epidemiološke mere u Kini, tako da je situacija pod kontrolom.

– Međutim, još uvek ne znamo kakva je interakcija tog virusa sa ljudskim organizmom – objašnjava Brusić. – Podaci za sada pokazuju da je zarazan kao virus gripa, ali je problem što je nepoznat. A kada je ljudima nešto nepoznato, to je i nešto strašno, a najgore što može da se desi u takvim situacijama je panika.

Brusić kaže da su naučnici sada u prednosti zbog najnovijih tehnologija – 5g mreža može da poveže veliki broj uređaja, a postoje programi koji analiziraju podatke u realnom vremenu, kao i sajtovi na kojima se svakog sata objavljuju aktuelni podaci.

– Videćemo da li će se ublažiti epidemija kad prođe zima – kaže Brusić. – Najvažnije je da se ljudi ponašaju disciplinovano, da nema panike i da se radi sve što zdravstveni radnici preporučuju.

DA SAM ZNAO OSTAO BIH U KINI

Brusić je trenutno u Beogradu, gde je došao pre dvadesetak dana, ali kaže da bi, da je znao kolike će razmere epidemija dobiti, ostao u Kini.

– Potpuno sam siguran da se ne bih razboleo, jer bih se ponašao u skladu sa zaštitnim merama – kaže naš sagovornik. – Drago mi je što je čovečanstvo u borbi protiv ove epidemije jedinstveno.

Izvor Večernje Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More