Analiza poslovnog magazina: Ova zemlja je ubedljivo najskuplja za život, evo koje mesto je zauzela Srbija

217

Švajcarska je ubedljivo najskuplja zemlja za život, pokazala je analiza poslovnog magazina Ceoworld, prenosi Politika.rs.

U svojoj analizi obuhvatili su 132 svetske zemlje, a merili su troškove robe, uključujući namirnice, odeću, cene taksija, komunalne usluge, internet, prevoz i restorane.

Drugo mesto na listi zauzela je Norveška, za njom slede Island, Japan, Danska, Bahami, Luksemburg, Izrael, Singapur i Južna Koreja. S druge pak strane tri velesile – SAD, Kina i Rusija, zauzimaju 20., 80. i 82. mesto.

Srbija se našla na 98. mestu, Crne Gora na 90. i Bosna i Hercegovina na 96. mestu. Naravno, što je neka zemlja skuplja za život, to podrazumeva i da je razvijena, tako da je poželjno stremiti što višem mestu na ovoj lestvici jer gde su veći troškovi, veće su i plate. Susedna Slovenija našla se ispred Hrvatske i tako zauzela 47. mesto.

Nemačka je zauzela 29. mesto najskupljih zemlja sveta, dok Irska drži 13. mesto, a Austrija 21. mesto. Život je pak najpovoljniji u zemljama poput Pakistana, Indije, Avganistana, Sirije i Tunisa.

Ključ po kojem se sprovodila ova analiza bili su troškovi života u Njujorku, koji je sam po sebi jako skup.

U najskupljoj Švajcarskoj život je 22 odsto skuplji nego u Njujorku, pri čemu su troškovi stanovanja upola manji, ali su zato cene hrane i restorana 20 odsto više. Trošak stanovanja u Njujorku uverljivo je najviši na svetu, a na tek 80 posto visine njihovih kirija su stanovi u Hong Kongu, Singapuru i Luksemburgu.

Izvor Politika
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More