“Pobednik” se danas vraća na svoje mesto, evo kako možete direktno da pratite događaj

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/
187

Spomenik “Pobednik”, čija je rekonstrukcija trajala više meseci, danas će biti vraćen na staro mesto, postament na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave, gde će ga do tada čuvati obezbeđenje.

Vraćanje “Pobednika” na postament počeće u 11 sati, a previđeno je da bude završeno do 13 sati, zbog čega će Gornji grad Beogradske tvrđave biti zatvoren za posetioce od šest do 13 sati.

Bronzana skulptura “Pobednika” skinuta je sa postamenta 10. oktobra prošle godine i odneta u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića, gde su izvršeni radovi na restauraciji.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

U međuvremenu, završeni su radovi na statičkoj sanaciji temelja spomenika i konzervatorsko-restauratorski radovi na stubu i postamentu.

Na Tviter nalogu “Pobednik” i Fejsbuk stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda objašnjeno je da se prenos postavljanja skulpture Pobednika može pratiti danas od 11 sati na Fejsbuk stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

“Pobednik” je podignut 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

U pitanju je jedan od simbola grada Beograda, visine oko četiri metra koji sa novom konstrukcijom teži oko 1.400 kilograma.

Pogledajte: Ovako sada, posle restauracije, izgleda “Pobednik”, vratio se na Kalemegdan (FOTO)

Na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave, u neposrednoj blizini postamenta, juče je izložen za građane i goste srpske prestonice.

Kako je Tanjugu rekla direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković obezbeđenje će ga čuvati sve dok ne bude na postamentu gde je potpuno bezbedan.

Posle toga, pojasnila je, predstoji još 15-ak dana radova koji podrazumevaju ostatak posla na spajanju skultpure i svih ostalih segmenata, kao i radove na samom platou.

“Kada početkom marta uklonimo skele, “Pobednik” će u potpunosti biti dostupan javnosti”, dodala je Vučković.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More