Iz celog sveta pođite u zanimljivu virtuelnu turu: Petrovaradinska tvrđava dostupna jednim klikom

Printscreen
266

Petrovaradinsku tvrđavu od danas je moguće posetiti iz svih delova sveta, kroz jedinstvenu tri-de virtuelnu turu. Posetioce kroz istoriju tog spomenika kulture, vodi član čuvenog arhivskog odeljenja u „Državnom poslu“ Dragan Torbica, odnosno Nikola Škorić, piše RTS.RS.

Sajdžija „pod gasom“ objasniće vam zašto se jedan od simbola grada zove Pijani sat, ali upoznaće vas i sa izgradnjom Tvrđave, njenom obnovom, bombadovanjem Novog Sada…

„Istorija su priče. To je kod nas malo postalo već deplasirano. Pošto je ovde teško istorijsko breme na ovim prostorima, ali istorija bi trebalo da su lepe priče, da bi deci bilo zanimljivo“, kaže Nikola Škorić, vodič kroz virtuelnu turu.

Pored šetnje kroz istoriju, posetioci u noćnoj turi mogu da vide i snimke sa festivala „Egzit“.

„Naša ideja je bila da Petrovaradinsku tvrđavu predstavimo mladim generacijama i turistima koji dolaze na jedan novi i zanimljiv, efektan način. Kroz kratke informacije, kroz dobar video, kroz kreativnu poruku, jer u današnje vreme kada su ljudi prebombardovani informacijama jedino na taj način možete doći do nekog posetioca, do nekog turiste“, objašnjava Ivan Petrović, predsednik UO „Egzit fondacije“.

„Šta da vam kažem ljudi. Sve je centurion bio u pravu. I da će doći ti Sloveni i Huni i Avari i ko sve ne. I naravno mi Rimljani smo pukli, što bi vi rekli vašim modernim jezikom“, kaže vodič iz daleke prošlosti.

„Kada vi jednom savremenom tehnologijom prezentujete kulturno dobro i to tako taksativno u tri-de varijanti, time ste otvorili vrata i prozore i komunikaciju sa milionima potencijalnih turista. Onaj ko ništa ne zna o Tvrđavi, preko toga će naučiti“, navodi Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novi Sad.

Virtuelna tura je dostupna na internet adresi petrovaradin.exitfondacija.org i deo je projekta prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, koji je podržala Evropska unija.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More