“Zbog načina njenog života”, Sonja Savić ne dobija ulicu u rodnom Čačku

Foto: wikipedia
249

Koga je Sonja Savić uvredila svojim privatnim životom? Glumica bez ulice u Čačku, a Srbija podeljena.

Vest o tome kako Sonja Savić neće dobiti ulicu u svom rodnom Čačku, i to navodno zbog “njenog načina života”, duboko je podelila javnost u Srbiji. Dok je jedni smatraju opravdanom, drugi govore o lažnom moralisanju, te nabrajaju silne javne ličnosti koje su postale naše adrese, a čija je “vrlina” pod velikim znakom pitanja, piše Telegraf.

U gradu na Zapadnoj Moravi 68 ulica dobiće nove nazive. Saobraćajnice koje su dosad bile označene brojevima, a od kojih se većina nalazi na području Atenice, Beljine, Ljubića, nosiće imena velikana kao što su Ivo Andrić, Mihajlo Pupin, Milunka Savić, Mileva Ajnštajn, Čačana koji su poginuli u toku ratova 1990-ih i mnogih drugih. No, ne i Sonja Savić.

Kako Telegraf.rs nezvanično saznaje, Komisija za određivanje naziva ulica u Čačku nije usvojila predlog da jedna od ulica ovog grada nosi ime jugoslovenske glumice.

Inicijativu da jedna od ulica u ovom gradu ponese ime po Sonji Savić pokrenula je na društvenim mrežama grupa građana 2012. godine. Prikupljen je veliki broj glasova, pa je sve zvanično i bilo predato Upravi grada Čačka.

Tad je predloženo i da gradski park pored Železničke stanice dobije Sonjino ime, ali i da se u njemu smesti umetnička skulptura glumice.

Prema rečima Predraga Živkovića, kustosa Galerije “Nadežda Petrović” u Čačku, taj zahtev je bio prihvaćen, ali se iz “nekog razlog s tim stalo”.

“Ne možemo promeniti svest našeg naroda i njegovih izabranih predstavnika. Prema mom mišljenju, nismo dovoljno zrela sredina da tako nešto prihvatimo u ovom trenutku. Da biste ulicu nazvali određenim imenom treba da postoji konsenzus koji u ovom slučaju ne postoji”, ističe Živković.

Redakcija Telegra.rs pozvala je i Gradsku upravu Čačka, ali nam je rečeno da članovi Komisije za određivanje ulica Čačka nisu zaposleni u ovoj državnoj instituciji. Posle više prebacivanja sa broja na broj, rečeno nam je da privatni kontakt predsednika Komisije ne daju bez njegovog odobrenja.

Podeljeni stavovi

Sonja Savić je preminula 23. septembra 2008. u Beogradu, u 47. godini. Kako su tada preneli mediji, prema zvaničnim podacima, nakon obdukcije utvrđeno je da je smrt nastupila zbog prevelike doze narkotika.

Upravo zbog toga pojedini smatraju da po njoj i ne treba nazvati ulicu:

Kakve su zasluge Sonje Savić da neka ulica nosi njeno ime? Je l’ to omladini treba da služi kao primer kako da živi”?, jedan je od komentara na društvenim mrežama.

Sonja Savić je bila zavisnik od narkotika, a kao glumica ništa naročito. Ona ne treba da bude uzor omladini. Sem toga, gluma je jedno od zanimanja, mnogo lakše od rada u rudniku”.

Sa druge strane, nisu svi istog mišljenja:

 

“Za ljude kao što su Milan Mladenović ili Sonja Savić bismo morali da smislimo nešto manje konzervativno i okoštalo od imena ulica. Verujem da bi prevrnuli očima na to. Dajte neki besplatan studio i opremu za klince koji se bave muzikom ili prostor za alternativnu umetnost”, takođe su neki od komentara na društvenim mrežama.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More