Amfilohije i Marković sreli se prvi put posle usvajanja zakona u Crnoj Gori

TANJUG/ VLADA CRNE GORE/ SASA MATIC
68

Prvi put posle usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti, zbog kojeg se u znak protesta duže od mesec dana održavaju litije i molebani, u Podgorici su se danas sastale delegacije Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske, predvođene premijerom i mitropolitom crnogorsko-primorskim, Duškom Markovićem i Amfilohijem.

Premijer Marković pozvao je mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, krajem prošlog meseca, na dijalog o tom zakonu, čijem usvajanju se protivi Mitropolija, jer se njime predviđa oduzimanje crkvene imovine.

FOTO TANJUG/ VLADA CRNE GORE/ SASA MATIC

Markovic je u pismu Amfilohiju naveo da je vlada spremna da još jednom zajednički sagleda najbolja rešenja za primenu članova 62, 63 i 64 Zakona i da dijalogom i mogucno konsenzusom otklone svaku dilemu i sumnju oko korišcenja crkava, hramova i manastira, odnosno njihove buduce namjene.

Sastanak je u Vili Gorica počeno nešto posle 11 sati.

Prisustvuju mu osim Markovića i Amfilohija, ministar pravde Zoran Pažin, ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka.

Prisutni su i episkop – mileševski Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, kao i dva člana Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Dragan Šoc i Vladimir Leposavić, prenosi portal CdM.

Zakon je usvojen 27. decembra prošle godine pod okriljem noći i nakon hapšenja poslanika opozicionog Demokratskog fronta koji su se tome protivili.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More