Za ovaj specijalitet koji se proizvodi u Srbiji plaćaju i do 2.000 dinara kilogram, a evo u čemu je njegova tajna

Youtueb printscreen
139

Kome nije jasno zašto kilogram kvalitetne, tradicionalno spravljene goveđe užičke pršute košta 1.800 dinara i smatra da je cena previsoka, neka od danas do nedelje svrati u portu crkve Svetog Ilije u Mačkatu, piše Blic.

Ovde, na jubilarnom 20. Sajmu suvomesnatih proizvoda “Pršutijadi”, moći će da degustira rumena blaga mačkatskih sušara, da sazna kako se ona proizvodi, ali i da čuju reč pršutara koliko njihov posao traži rada i ulaganja, i argumente kojima brane cenovnik.

Dušan Stojanović, višestruki pobednik “Pršutijade”, počeće objašnjenje otkupnom cenom stoke. Za dobru pršutu potrebna je dobra krava, a ona košta 200 dinara po kilogramu žive vage.

– Sa mesa prvo treba skinuti loj, pa ga opseći da se dobije oblo, jednačito i na izgled lepo parče, a najviše se, oko 40 odsto, na težini gubi tokom sušenja. Tako dođemo do računice da se od krave teške 800 kilograma može dobiti svega 25-30 kilograma pršute. Ostalo meso se koristi za proizvodnju kobasica. Svinje su u nabavci 120 dinara po kilogramu žive vage i od jedne teške 120 kilograma može da se dobije 10 kilograma pršute koja u Mačkatu košta 1.400 dinara – kaže Dušan Stojanović.

Bilo da je u pitanju, kaže on, svinjska ili goveđa pršuta, slanina, kobasica, ili neki drugi proizvod od sušenog mesa, od kilograma prodate robe proizvođaču ostane 100, 150 dinara čiste zarade. Onu razliku do prodajne cene pojedu troškovi nabavke stoke, klanja, inspekcijskih pregleda, uzorkovanja, porez, plate, računi za struju, stalno ulaganje.

– Treba imati u vidu da je pršuta iz Mačkata visokog kvaliteta, a on zahteva moderne klanice, solare, magacine, sušare, sanitarne uslove, standarde. Ko ne ulaže u objekte i opremu, izgubiće kupce. Činjenica je da se na “Pršutijadi” najbolje prodaje, ali ona traje samo tri dana godišnje. Pršutari imaju tržište, ali na njemu tražnja nije uvek ista, naročito tokom postova – priča Stojanović.

Od kada postoji pršutarstvo u Mačkatu, a to je zanat koji se prenosi sa kolena na koleno, receptura je ista. Posle salamurenja koje traje 15-20 dana, meso se diže na sušaru gde se na čistom bukovom drvetu dimi tri sedmice. Osim mesa i soli u proizvodu nema ničeg više.

– Prava pršuta je obla celom dužinom, nije usukana, lepa na oko. Ako je spolja zapečena ili unutra živa znači da nisu ispoštovane neke procedure u proizvodnji – dodaje Dušan Stojanović.

Dvadeseti Sajam suvomesnatih proizvoda otvoren petak i trajaće do nedelje. Manifestacija koja slavi zanat mnogih Mačkaćana začela se 2001. kada je svega nekoliko pršutara izlagalo u crkvenom domu. Na 20. “Pršutijadi” učestvovaće 21 proizvođač.

– Ideja kojom je “Pršutijada” pokrenuta, a koja važi i sada, proistekla je iz Mačkata i okolnih sela i njen cilj je da prezentuje tradicionalni proizvod koji se pravi na, teritorijalno posmatrano, jako uskom području, vekovima unazad. Kroz promociju pršute i ostalih proizvoda jačaju se i poljoprivreda i stočarstvo – kaže Miljko Radišić iz “Zlatiborskog Ekoagrara”, organizatora “Pršutijade”.

Očekuje se da će ovogodišnju “Pršutijadu” posetiti oko 10.000 ljudi.

Puni autobusi stigli u ovaj grad u Srbiji, a razlog je proizvod koji se prodaje kao alva, a kilogram košta 3.000 dinara

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More