U Orašcu održana centralna državna ceremonija povodom Sretenja (FOTO)

FOTO TANJUG/ MILICA NIKOLIC
59

Centralna državna ceremonija obeležavanja Sretenja održana je danas u Orašcu, a predvodili su je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Gojković i Čubrilović su položili vence na spomenik voždu Karađorđu, a pre polaganja pomen je služio episkop šumadijski Jovan.

FOTO TANJUG/ MILICA NIKOLIC

Čestitajući građanima Srbije Dan državnosti, predsednica parlamenta Maja Gojković je istakla da je u Orašcu započet put ka slobodi i obnavljanju srpske države i da se danas obeležava jedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji.

“I danas su pred nama izazovi, sa kojima moramo mudro da se nosimo, kao i pre 216 godina. Da bismo sačuvali slobodu i nezavisnost, utemeljenu na principijalnoj politici i vojnoj neutralnosti, moramo da nastavimo da razvijamo našu državu”, rekla je Gojković.

Ona je istakla da je Srbija danas, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, politički i ekonomski stabilna država, poštovana u svetu, koja, kako je rekla, strpljivo obnavlja stara i gradi nova prijateljstva i na Istoku i na Zapadu.

U vremenu izazova neophodna je, kaže, Karađorđeva hrabrosti da se vodi nezavisna politika i da se brani pravo naroda da sam donosi svoje odluke, ali i Miloševa mudrost.

FOTO TANJUG/ MILICA NIKOLIC

“Ugledajući se upravo na tu politiku, kojom je nakon ustanaka omogućio opstanak Kneževine Srbije, mi danas nastojimo da ojačamo Srbiju, da sačuvamo njen teritorijalni integritet i suverenitet, da brinemo o našem narodu svugde, i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori, u čitavom regionu. To pokazuje i današnji susret predsednika Vučića sa Srbima iz regiona”, rekla je Gojković.

Predsednica skupštine je primetila da se Srbija, kako je rekla, razvija snažnije nego ikada u savremenoj istoriji, navodeći da raste zaposlenost, privredni rast, strane investicije.

“Zato sada imamo sigurniju i izvesniju budućnost”, rekla je Gojković.

Simbol Srbije koja se gradi i razvija je auto-put “Miloš Veliki”, rekla je Gojković i podsetila da je doneta odluka da se krene u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju auto-puta koji će poneti ime po Voždu Karađorđu.

Istovremeno je ukazala da se mora sačuvati narod i da je potrebno zaustaviti njegovo nestajanje.

“Znamo da nas istorija obavezuje, a isto tako znamo da mi i danas istoriju stvaramo. Učinićemo sve da naše buduće pobede budu u miru i nećemo dozvoliti da nas od puta razvoja i napretka odvoje oni koji na žele dobro ni našem ni sopstvenom narodu”, poručila je Gojković na ceremoniji u Orašcu.

Prema njenim rečima, najvažniji zadatak mora biti modernija i bogatija Srbija koja će se uspešno nositi sa svim izazovima sutrašnjice.

Ona je naglasila i da je skup u Orašcu, ne samo utvrdio put oslobođenja, već je i zametak i osnova svih kasnijih narodnih skupština.

FOTO TANJUG/ MILICA NIKOLIC

“Tako i one Velike narodne skupštine u Kragujevcu, na kojoj je 30 godina kasnije, u borbi protiv Turaka sa mukom stvorena Kneževina Srbija, upravo na Sretenje 1835. godine, dobila i svoj prvi ustav – Sretenjski ustav”, podsetila je Gojković.

“Kao što se ponosimo Karađorđem i Milošem, možemo da se ponosimo prosvećenim ljudima, kao što je Dimitrije Davidović, tvorac Sretenjskog Ustava. Taj ustav, jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih tog vremena, Srbiju je stavio u red sa onim ne tako velikim brojem država koje su u to vreme imale ustave”, podvukla je Gojković.

Čubrilović je čestitajući Dan državnosti poručio da nema časti bez odgovornosti, navodeći da u Orašcu, na svetom mestu za sve Srbe, ma gde živeli, oseća čast i odgovornost prema precima i svima koji su otpočeli borbu za nacionalno oslobođenje.

FOTO TANJUG/ MILICA NIKOLIC

“Zbog toga mi, njihovi potomci, odajemo im dužan pomen i negujemo kulturu sećanja na njihovo herojstvo. Dok je Srba slaviće se današnji dan, jer to je dan početka Prvog srpskog ustanka, dan koji simbolizuje nastanak modrne srpske države i dan donošenja Sretenjskog Ustava”, podsetio je Čubrilović.

On je istakao da Srbija i RS otvoreno i iskreno sarađuju na svim poljima bez ikakve štete po bilo koji drugi narod ili državu, navodeći da ta saradnja nikada nije bila bolja i plodotvornija.

Ukazao je da je Srbija investirala značajna sredstva u skoro svakoj opštini u RS, kao i u nekoliko opština u Federaciji BIH u kojima su Srbi većina, ističući da je RS na tome zahvalna.

“RS nema nikog u svetu ko joj pruža toliku pomoć, kao što Srbija nema nikog ko joj je toliko odan i u nju zagledan kao RS”, rekao je Čubrliović.

Srbija danas i sutra obeležava Sretenje – Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav.

Ceremoniji su prisustvovali ministri u Vladi Srbije, predstavnici diplomatskog kora, Vojske Srbije…

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More