Vodostaj alarmantno nizak, rečni saobraćaj ugrožen

FOTO: Tanjug/Jaroslav Pap
457

BEOGRAD – Na toku Dunava i Save kroz našu zemlju vrlo nizak vodostaj ovih reka beleži se još od avgusta meseca, ali je stanje postalo posebno alarmantno tokom druge polovine oktobra.

Na pojedinim mernim lokacijama zabeleženi su i apsolutni mesečni minimumi za oktobar, od kako se vrše merenja, a to je naročito slučaj na gornjem toku Dunava (merne stanice Bezdan i Bogojevo). Rečni saobraćaj jeste ugrožen zbog niskog vodostaja reka, brodovi se ne ukrcavaju na maksimum da bi mogli bezbedno da plove, kapetani moraju biti posebno obazrivi, ali rečni saobraćaj na Dunavu i Savi, kroz njihov tok na teritoriji Srbije nije prekidan, piše vojvodinameteo.rs.

U Mađarskoj je rečni saobraćaj na toku Dunava u potpunosti obustavljen, ali to se srećom nije dogodilo i kod nas. Zbog niskog vodostaja Dunava trpi i privreda, s obzirom da je onemogućen uvoz i izvoz putem rečnog saobraćaja. Najviše trpi transport rude gvožđa, poljoprivrednih kultura i veštačkih đubriva. Na toku Dunava kroz našu zemlju rečni saobraćaj jeste znatno otežan, ali ne i u prekidu. Po svemu sudeći to se neće ni dogoditi, jer je Dunav već polako počeo da raste, a to se očekuje i u narednim danima.

Iako je reč o vrlo niskom vodostaju, on je ipak daleko od apsolutnih minimuma. Apsolutni minimum na mernoj lokaciji Bezdan iznosi -142cm i zabeležen je 7. januara davne 1909. godine, dok je ovogodišnji apsolutni minimum iznosio -102cm i zabeležen je 27. oktobra. Na mernoj lokaciji Bogojevo apsolutni minimum iznosio je -66cm i zabeležen je 30. decembra 1946. godine, dok je ovogodišnji minimum -40cm, zabeležen dva puta, 20 i 27. oktobra.

FOTO: Tanjug/Jaroslav Pap

Vrlo nizak vodostaj beleži se i na Savi, gde su ovih dana skoro pa ugroženi i apsolutni minimumi. Ipak, na kraju neće biti oboreni ni rekordi za oktobar, obzirom da se u narednim danima usled padavina na zapadnom Balkanu očekuje porast vodostaja i na ovoj reci. Na hidrološkoj stanici u Sremskoj Mitrovici apsolutni minimum je iznosio -19cm i datira od 19. avgusta 2003. godine, dok je ovogodišnji minimum zabeležen juče, i iznosio je 9cm. Nizvodno, na hidrološkoj stanici Šabac, apsolutni minimum od -116cm zabeležen 19. avgusta 2003. godine, dok je ovogodišnji zabeležen takođe juče i iznosio je -97cm.

U narednim danima očekuje se porast vodostaja kako na Dunavu, tako i na reci Savi. Očekuje se da Dunav na gornjem toku kroz našu zemlju poraste za malo više od pola metra u narednih nekoliko dana, a nešto južnije na relaciji Novi Sad – Beograda za oko 30-40cm. Na Savi se očekuje sličan porast vodostaja, nešto više od pola metra za nekoliko dana, što će se na ovoj reci obzirom da je manja od Dunava dosta bolje primetiti.

Očekuje se da vodostaj na ovim rekama tokom novembra ostane ispod normale, zbog čega bi mogao biti ugrožen plovidbeni nivo.

Prema prognozi RHMZ u narednih 7 dana biće toplo, temperatura znatno iznad prosečnih vrednosti, u većini mesta od 20 do 25 stepeni, u Timočkoj krajini malo svežije. U košavskom području od četvrtka ponovo vetrovito.

Izvor Infobrif/Vojvodinameteo.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More