Pogača, so i rakija: Simbol Brisela “Maneken Pis” danas obučen u srpsku narodnu nošnju (FOTO)

FOTO TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIC,
94

Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, simbol grada Brisela “Maneken Pis” obukao je u srpsku narodnu nošnju.

Tradicionalno, na Nacionalni dan Srbije u centru Belgije i sedištu EU mogla se čuti himna ”Bože pravde”, a gosti su posluženi pogačom, solju i rakijom.

Devet godina za redom, na Dan državnosti Srbije, simbol Brisela, statua dečaka koji piški, obučena je u šumadijsku nošnju.

FOTO TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIC

Amabasada Srbije u Belgiji u saradnji sa vlastima grada Brisela i belgijskim udruženjem “Prijatelji Maneken Pisa” od 2011. godine, tradicionalno svakog 15. februara, organizuje obeležavanje Dana državnosti Srbije spajajući simbol Brisela sa prepoznatljivim elementima srpskog folkolora.

Okupljenje u centru Brisela pozdravili su ambasadori Srbije pri EU i NATO, Ana Hrustanović i Miomir Udovički.

O srpskoj tradiciji i istorijatu proslave Sretenja govorila je Vesna Lalić, konzul Srbije u Belgiji.

”Ponosna sam što danas, u saradnji sa našim prijateljima iz ”Reda prijatelja Maneken Pisa” možemo da pokažemo građanima Brisela i njihovim gostim deo srpske tradicije”, poručila je Lalić.

Ona je navela da se prvi Ustav Kneževine Srbije, usvojen na Sretenje 1835. godine, kao jedan od modernijih, demokratskijih i liberalnijih ustava svog doba, delom oslanjao i na belgijski ustavni model iz 1831. godine.

FOTO TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIC,

Bronzana statua dečaka koji piški, visine svega 60 centimatera, napravljena je u 17. veku kao sećanje na legendu o dečaku koji je urinom ugasio fitilj eksploziva i time sprečio osvajače da dignu u vazuduh zidine Brisela.

FOTO TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIC,

Trenutno izložena statua ”dečkića” što je prevod imena Maneken Pis sa flamanskog jezika, napravljena je 1965. godine, dok se original čuva u Muzeju grada Brisela.

Šumadijska narodna nošnja koju Maneken Pis oblači svakog 15. februara jedan je od oko 1.000 kostima koje statua ima u svom muzeju i menja ih, shodno prilici.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More