Puška iz Drugog svetskog rata savršeno radi nakon skoro osam decenija (VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
67

Model puške PPSh-41 slavu je stekao tokom Drugog svetskog rata, a čak i danas savršeno radi.
Stručnjaci za oružje iz Kalašnjikov koncerna pred kamerama testiraju različite modele oružja želeći da provere njihovu izdržljivost, piše Klix.ba.

Automatsku pušku PPSh-41 za potrebe Crvene armije dizajnirao je Džordži Špagin, koja je počela da se koristiti 1941. godine na Istočnom ratištu. Inženjeri su rafalnom paljbom pokušali da uništite strojnicu, a oružje staro 78 godina nije se lako predalo.

Tokom testa iskorišteno je 913 metaka veličine 7,62 x 2,5 milimetara. Patrone koje ispaljuje Špagin postavljene su u dobošima, a svaki od njih sadrži 71 metak. Strojnica je doslovno progutala sve. Tek pri ispaljivanju poslednje kutije metaka, dogodili su se ozbiljni problemi.

Pokazala se stara boljka ovog modela koja se odnosi na prilagođenost doboša u kojem se nalaze patrone sa municijom. Naime, nije svaka kutija savršeno kompatibilna s različitim verzijama poznatog Špagina.

Stručnjak za oružje primetio je da se strojnica pregrejala nakon 500-og zrna. Tokom pauze utvrđeno je da ozbiljnih oštećenja nema te da je puška ponovno spremna za upotrebu nakon kratkog hlađenja, piše RT.

Sovjetski Savez je tokom Drugog svetskog rata proizveo oko 6 miliona komada ovog oružja. Tako je Špagin postao najmasovnije oružje tokom svetskog sukoba. Za današnje standarde je pretežak. Bio je pogodniji za pešadijsku borbu, u poređenju s klasičnim puškama i karabinima koje je do 1941. godine koristila Crvena armija. Do završetka rata, više od polovine sovjetskih vojnika nosilo je ovaj model. Zbog toga je postao simbol pobede savezničkih snaga nad nacistima.

Široka cev, pažljiva upotreba metala i drveta pri izradi i laki doboši, učinili su ovu pušku skoro neuništivom. Jedini način da se izazove kvar jeste rafalna paljba bez prestanka. Nagomilane čestice baruta i prašine potpuno blokiraju cev i tada je neupotrebljiva.

Izvor Klix.ba
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More