Nemačka štampa o sporazumu iz Minhena: Znakovi otopljavanja odnosa između dve strane

FOTO TANJUG / INSTAGRAM BUDUCNOST SRBIJE
48

Štampa na nemačkom piše o sporazumima između Beograda i Prištine kojima se predviđa izgradnja autoputa i železničke pruge koji bi, kako ocenjuje, mogli da donesu razumevanje i trajni mir, prenosi Dojče vele i ukazuje na ulogu SAD i EU u regionu.

“Ne događa se često da visoke američke diplomate hvale planove za novu železnicku vezu u jugoistočnoj Evropi”, konstatuje Zidojče cajtung i dodaje da se upravo to dogodilo u petak u Minhenu kada je specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel ocenio da je potpisivanje pisma o namerama za izgradnju nove železničke linije i autoputa signal da američka i evropska ekonomija investiraju u region.

List podseća i da je kosovski predsednik Hašim Tači zahvalio Trampu na njegovom vođstvu, a Grenelu na njegovoj odlučnosti, uz ocenu da je učinjen veliki korak ka konačnom mirovnom sporazumu, a kako kažu “nešto uzdržanije, i u ime Srbije” i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izrazio uverenje da će mir biti obezbeđen u narednim decenijama.

To su, kako ocenjuje, znakovi otopljavanja odnosa između dve strane.

Potpisano Pismo o namerama o obnovi železničke linije Beograd-Priština

“Pod vođstvom Donalda Trampa, SAD sve više pokušavaju da približe Srbiju i Kosovo ekonomskim razvojem, a nove železničke i putne veze bi zaista mogle da budu pokretačka snaga”, ocenjuje Tobijas Cik za Zidojce cajtung.

Kako navodi, u svojoj odlučnosti da reše sukob između dve strane, Amerikanci i Evropljani se u osnovi slažu, ali u bitnim detaljima postoje suštinski različiti pogledi između SAD i EU.

“Trampova administracija prošle godine najavila je podršku za planove za promenu granice izmedu Srbije i Kosova na osnovu etnickih kriterijuma. U Berlinu, a u međuvremenu i u Briselu, takvi planovi izazivaju užas – jer postoji strah da bi time mogao da se pokrene domino efekat širom Balkana i pobude slične želje kod drugih zemalja bivše Jugoslavije”, navodi on.

Zidojče cajtung tvrdi da su dvojica predsednika imala 2018. godine u vidu upravo takvu zamenu teritorija, ali da je tadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj bio protiv toga.

“Njegov naslednik Aljbin Kurti pobedio je na izborima obećavši da će uništiti stari sistem korupcije i nepotizma, a u to spadaju i takvi dogovori koje Tači i Vučić donose iza zatvorenih vrata”, tvrdi Zidojce cajtung.

Dojče vele navodi da i mnogi nemački portali prenose vest nemačke agencije DPA o sporazumu potpisanom u Minhenu, kao što je Frankfurter algemaijne cajtung.

“Iza kulisa, pre svega EU podstiče rešavanje teritorijalnog spora i pumpa milijarde u region kako bi poboljšala transport i infrastrukturu. Sve zemlje Zapadnog Balkana smatraju se kandidatima za članstvo u EU. Priznanje Kosova kao države važi za Srbiju kao preduslov za pridruživanje EU”, zaključuje Frankfurter algemaijne cajtung.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More