“Banović Strahinja”, “Seljačka buna”, umro doajen jugoslovenskog filma, Vatroslav Mimica (FOTO)

Pixabay
97

Doajen hrvatskog i jugoslovenskog filma, reditelj, scenarista i producent Vatroslav Mimica umro je u subotu u Zagrebu u 97. godini.

Mimica će ostati zapamćen po filmovima “Banović Strahinja”, “Seljačka buna”, “Prometej s ostrva Viševice”, međunarodno priznatog “Kaja, ubit ću te”, “Ponedeljak ili utorak”, “Događaj”…

Vatroslav Mimica rođen je 1923. u Omišu, studirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a bio je i učesnik antifašističkog pokreta u Drugom svetskom ratu.

Na filmu je od 1950. godine, najpre kao direktor Jadran filma, čiji je jedan od osnivača.

Debitovao je igranim filmom “U oluji” (1952), a nakon drugog igranog filma, komedije “Jubilej gospodina Ikla” (1955), posvetio se crtanom filmu, da bi se 1963. ponovo vratio igranim filmovima.

Jedan je od osnivača Zagrebačke škole crtanog filma. Mimica je dobio niz domaćih i međunarodnih priznanja za svoj umetnički rad na području kinematografije, među kojima Nagradu “Vladimir Nazor” za životno delo (1986).

Izvor B 92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More