“Adligatu” poklonjena dva zlatna pečatna prstena srpskog kolekcionara i dobrotvora

Youtube printscreen
71

Na Dan državnosti Srbije dva veličanstvena, zlatna pečatna prstena Joce Vujića (1868-1934) poklonjena su Muzeju knjige i putovanja Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat”, saopštili su iz Adligata.

Uz pomoć ovog udruženja otvorena je izložba o Prvom srpskom ustanku na Kriminalističko-policijskom univerzitetu na kojoj su prikazani Hajduk Veljkovo pismo i sablja jednog od Karađorđevih vojvoda, a Muzej srpske književnosti, koji takođe radi u okviru Udruženja Adligat, povodom Dana državnosti poklonio je deset hiljada knjiga bibliotekama širom Srbije.

Vujić je bio osnivač prvog srpskog privatnog muzeja u Senti i jedan od najvećih srpskih dobrotvora i kolekcionara.

Pokloni Joce Vujića danas čine okosnicu kolekcija Galerije Matice srpske, Narodnog muzeja u Beogradu, Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” a u Udruženju Adligat nalazi se posebna Zbirka Joce Vujića.

“Na prstenovima su inicijali Joce Vujića. Biće izloženi u Porodičnom legatu Tanje Kragujević i Vasilija Vince Vujića koji je prošlog septembra otvoren u Adligatu. Jedan prsten, pored inicijala, sadrži i simbol pravde, a drugi je prsten sa zlatnim okvirom i rubinskom pločicom”, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

“Kao jedinom direktnom muškom potomku, tj. unuku Joce Vujića, i nasledniku njegovog sina Jovana Vujića i Zorke Govedarice Vujić, roditelji su mi ove dragocene predmete iz porodičnog nasleđa poverili na dalje čuvanje. Sa velikim poštovanjem prema porodici Lazić i celokupnoj misiji Muzeja knjige, i sa željom da se i dosadašnjoj i daljoj saradnji da poseban i značajan akcenat, poklon uručujemo sa naročitom odanošću”, rekao je prilikom primoredaje poklona sa neskrivenim emocijama, darodavac Vasilije Vince Vujić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More