Kulturno nasleđe Srbije na jednom mestu, evo šta sve možete da saznate jednim klikom

112

Ministarstvo kulture i informisanja će u toku ove godine u okviru projekta Pretraživač kulturnog nasleđa Srbije uvrstiti i digitalizovane freske manastira Gračanica i time dodatno obagatiti kolekciju koju taj sajt poseduje.

U okviru Pretraživača na domenu kultura.rs ili kultura.srb posetioci su u mogućnosti da dobiju osnovne informacije o digitalizovanom kulturnom nasleđu i pristupe interaktivnoj mapi ustanova kulture na teritoriji Srbije.

Kako objašnjava savetnik Ministarstva kulture u oblasti digitalizacije Ðuro Radović, vizija projekta je da se najširoj javnosti predstave digitalizovani fondovi i obezbede informacije o kulturnom nasleđu koje se čuva u našim bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama i zavodima za zaštitu spomenika kulture.

“Srbija baštini neprocenjivo kulturno nasleđe svih kultura i naroda koji su živeli i žive na ovoj teritoriji. Zato je Pretreživač krovni projekat Ministarstva jer na njemu možemo da učinimo dostupnim naše najveće blago koje poseduju kulturna zdanja i institucije”, kaže Radović.

S obzirom da je u pitanju internet prezentacija, na jednom mestu unosom određenog pojma u petraživač može se doći do relevantnih informacija i to od strane stručnjaka – kustosa, istoričara, istoričara umetnosti.

“Pretraživač čini transparentim kompletan rad u ustanovama kulture u zakonskim okvirima, a kao pouzdan izvor informacija on može da doprinese naučno-istraživačkom radu, obrazovanju, promovisanju kulturnog nasleđa”, objašnjava Radović.

Kako napominje, važnu ulogu projekat ima u kulturnom turizmu jer raspolaže sa svim potrebnim informacijama koje se mogu koristiti za turističke ture po manastirima, arheološkim nalazištima i time privlači sve veći broj korisnika.

Posebna vrednost Pretraživača je, kako ističe, digitalizovano fresko-slikarstvo u okviru kojeg su zadužbine Nemanjića i freske i meta podaci iz manastira poput Visoki Dečani gde je predstavljano zidno slikarstvo u priprati – kompozicije loze Nemanjića, kralja Dušana i Stefana Dečanskog, a uskoro će, dodaje, ta kolekcija biti još bogatija.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More