Prosečna plata u Sloveniji veća je od hiljadu evra, a evo i u kom sektoru!

U bivšoj ex-Yu republici zabeležen natprosečni porast plata

Foto: Pixabay
97

Prosečna plata u Sloveniji u prošloj godini iznosila je 1.753,84 evra bruto i 1.133,50 evra u neto iznosu, objavio je danas slovenački statistički zavod, ističući da su plate rasle i u javnom i privatnom sektoru.

Prosečna bruto plata prošle godine povećana je za 4,3 odsto nominalno i 2,7 odsto realno u odnosu na 2018. godinu, dok je porast neto plata iznosio nominalno 3,7, a realno za 2,1 odsto, prenosi STA.

Prosečna bruto plata u privatnom sektoru prošle godine povećana je za 3,9 odsto, u javnom sektoru ukupno za 5,4 odsto, a u državnoj upravi za 6,5 odsto.

Nadprosečni porast plata u državnom sektoru direktna je posledica realizacije dogovora o povećanju plata i priznatih troškova rada u javnom sektoru, koji su prošle godine postigli sindikati javne uprave i vlade, objavio je statistički zavod.

Najveće mesečne bruto plate za 2019. godinu isplaćene su u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom, klimatizacijom i one su iznosile u proseku 2.628 evra. Najveće povećanje plata od 8,9 odsto zabeleženo je u javnoj upravi i odbrani i obaveznom socijalnom osiguranju.

Prosečna decembarska plata iznosila je 1.855,25 evra bruto, što je za 2,2 odsto, a realno za 2 odsto manje od novembarske plate, a kako se navodi, taj pad je posledica performansi i božićnih bonusa isplaćenih u novembru. Neto plata za decembar iznosila je 1.214,93 evra, što je nominalno za 1,6 i realno za 1,4 odsto niže od novembarske plate, piše Tanjug.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More