Čudesna sudbina “Siročadi sa Titanika”: Dva dečaka koja su preživela najveću pomorsku katastrofu imala su neverovatnu životnu priču

Njihova priča zadivila je čitav svet

Foto: YouTube Prinstcreen
163

Katastrofa koja je zadesila Titanik odnela je mnoge živote. Međutim, dva dečaka koja su preživela imaju neverovatnu životnu priču.

Otkriven pravi razlog potonuća Titanika! Australijski tajkun gradi izdržljiviju repliku originala! (FOTO+VIDEO)

Kada su žene i deca dobili instrukcije da uđu u čamac za spasavanje 15. aprila 1912. godine, jedan otac je svoja dva mala sina ubacio u “sklopivi D”, što je bio naziv poslednjeg čamca koji je spušten u vodu.

O dvojici kovrdžavih dečaka u čamcu brinula se 22-godišnja Meri Keli iz Irske. Ona ih je tešila pesmom, jer su dečaci bili jako uznemireni.

Kada su se iskrcali, brigu o njima je preuzela Margaret Hejz, članica aristokratije koja je govorila francuski jezik.

Kada su dečaci stigli u Njujork, pošto ih je spasao brod Karpatija, njihov identitet nije bio poznat.

Razne novine su objavljivale priče o siročadi, kao i fotografiju slikanu pre nego što su ukrcani na Titanik, kako bi se se javio bilo ko od rođaka koje bi mogli da imaju, bilo u Francuskoj, bilo u nekoj drugoj zemlji. Štampa ih je nazvala “Siročad sa Titanika”, a dugo se niko nije javljao.

Međutim, jednoga dana je žena po imenu Marsel Navratil pisala novinama.

Ona se predstavila kao majka dvojice dečaka, trogodišnjeg Mišela i dvogodišnjeg Edmonda Rožera, i ispričala istinu o tome kako su dečaci završili na brodu.

Njihov otac Mišel Navratil oteo ih je od majke zbog toga što se nije slagao sa njom. Odveo ih je sa juga Francuske u Sautempton, a na Titanik se ukrcao pod lažnim imenom Luis Hofman. On je izgubio život kada je Titanik potonuo.

Nakon što je potvrđeno ko su, dečaci su sa majkom vraćeni nazad u Francusku.Devojka koja ih je spasla i brinula se o njima Meri Keli dobila je nagradu od Crvenog krsta u iznosu od 100 dolara.

Ona je kasnije rodila šestoro dece, a umrla je 1950. godine.

Mišel Navratil je umro 2001. godine, a njegov brat Edmond Rožer davne 1953, preneo je B92

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More