U Etiopiji je jedna škola izgrađena novcem Jugoslovena, na njoj i dalje stoji tabla, a evo šta se dešava sa njom

Printscreen RTS.RS
116

Smeštena u regionu poznatom kao “Rog Afrika” Savezna Demokratska Republika Etiopija je druga država po broju stanovnika na crnom kontinentu. Najviše je mladih, ali je nevolja u tome što nema dovoljno škola. Jednu od škola, koja je sredinom prošlog veka izgrađena novcem Jugoslovena, piše RTS.RS.

U oblasti Menegeša živi oko 30.000 ljudi. Većina živi od poljoprivrede i stočarstva. Vlada Etiopije pokušava da kroz redovno školovanje obuhvati što više dece i tako unapredi sistem opšeg obrazovanja u toj zemlji.

Printscreen RTS.RS

U Manegeši je školu otvorio sam car Hajle Selasije pre pedeset godina.

Ono što je zanimljivo je da je škola izgrađena sredstvima Jugoslovena koji su nekada živeli u Etiopiji.

“Trenutno u školi ima 1.023 učenika osnovnog i srednjeg obrazovanja. U odnosu na prošlu godinu upisali smo 565 učenika više, jer se broj stanovnika ovde u Maganašiju brzo povećava. Sledeće godine očekujemo da ćemo upisati hiljadu učenika više nego ove godine”, kaže direktor škole Dereće Tsegaje.

Teški uslovi
Škola danas radi u veoma teškim uslovima. Deo zgrade koji su svojim donacijama napravili Jugosloveni koji su tu živeli više nije u upotrebi. Nema mokri čvor, prozore. U učionicama đaci sede i po dvoje na stolici.

Printscreen RTS.RS

Deca iz škole kažu da nemaju vodu, ni toalete a da je u učionicama veoma tesno.

Kažu da nemaju ni stolice na kojima bio sedeli, da u biblioteci nema knjiga, a za devojčice je veoma važno da imaju toalete i higijenski materijal koji im je veoma potreban.

Dobrodošla svaka pomoć
Abe Hunde je pre 30 godina završio ovu osnovnu školu. U nju danas idu i njegova deca.

“Škola je jedinstveni spomenik kulture. Trudimo se da kako-tako radi i skupljamo novac za popravke”, kaže Hunde.

Zahvaljujući lokalnom stanovništvu osposobljen je deo škole u kome se nastava izvodi redovno. Kako su nam ovde rekli, svaka pomoć i podrška nas iz Srbije je dobrodošla.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More