Novi Sad: Razgovori o produbljivanju odnosa Francuske i Vojvodine

Foto/Tanjug/Jaroslav Pap
339

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni, razgovarali su danas o mogućnostima produbljivanja saradnje Vojvodine sa francuskim regionima, daljem putu naše zemlje u procesu EU integracija, te privrednim i kulturološkim vezama koje povezuju APV i Francusku.

Na sastanku u Skupštini AP Vojvodine, Pastor je naglasio da decenijama unazad Ambasada Francuske i pokrajinska administracija, kao i Grad Novi Sad, neguju sadržajne odnose bogate međusobnim uvažavanjem.

Razgovarajući o specifičnostima AP Vojvodine, on je istakao da AP Vojvodina zbog svoje nacionalne šarolikosti i harmoničnosti zajedničkog života, predstavlja jedinstven region u Evropi, saopsteno je iz Skupštine Vojvodine.

“S ponosom mogu da istaknem da AP Vojvodina, zbog negovanja i praktične primene višejezičnosti, može da posluži kao primer mnogim zemljama i regionima u Evropi”, istakao je Pastor, koji je upoznao ambasadora Francuske sa činjenicom da je u Skupštini AP Vojvodine šest jezika u službenoj upotrebi, a u većini lokalnih samouprava bar dva.

Falkoni i Pastor razgovarali su i o značaju francuskih kompanija koje posluju u Vojvodini, kao i o mogućnosti da, u budućnosti, između AP Vojvodine i zainteresovanih francuskih regiona dođe do uspostavljanja institucionalne saradnje, kako bi se stvorila još snažnija podloga za jačanje privrednih, kulturnih, političkih i drugih veza.

Na sastanku je bilo reči i o značaju evropske perspektive za našu zemlju, kao i o modelima koji bi doprineli ubrzavanju tog procesa, kaže se u saopštenju.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More