Roditelji podržavaju svoju decu da se odsele iz Srbije ali ih i brine “odliv mozgova”

Foto: Unplash/Jed Owen
176

Građani su sve nezadovoljniji zbog odlaska mladih iz zemlje i razočarani nemarom države povodom „odliva mozgova”, ali svoju decu podržavaju u nameri da se odsele, navodi Demostat pozivajući se na rezultate dosadašnjih istraživanja, prenosi Politika.

Jaku želju za iseljenjem iz Srbije ima 29 odsto mladih, dok 46 odsto njih pokazuje umerenu nameru da ode u inostranstvo, pokazuju podaci Studije o mladima u državama Jugoistočne Evrope 2018/2019, koju je izradila Fondacija „Fridrih Ebert”, a koju je ekspertsko istraživački tim Demostata već obrađivao.

„Postoje istraživanja Zavoda za statistiku koja pokazuju da većina sugrađana podržava odlazak svoje dece u inostranstvo, to nije iznenađujući podatak, ali sa druge strane oni ne podržavaju odlazak tuđe dece odnosno zabrinjava ih taj trend generalno”, kaže sociološkinja Milica Vesković Anđelković sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, prenosi Beta.

Ona naglašava da stare više brinu „populacione politike koje država vodi”, što se ne radi ništa institucionalno da se održi kontakt sa onima koji su otišli.

„Nije dovoljno da oni šalju novac direktno svojim porodicama nekim kanalima, već osmisliti politike koje će omogućiti da se njihova znanja i iskustva iz inostranstva primene i ovde, iskoristi ono što su oni naučili u inostranstvu. Da šalju svoje kontakte, ideje i znanja, to je ono što bi zadovoljilo starije”, smatra Vesković Anđelković.

„Nemamo ni iole precizne statističke podatke koliki je broj mladih ljudi napustio zemlju, gde rade, na kojim su univerzitetima. Mi ne vodimo računa o njima i onda je apsurd da se kuka što mladi napuštaju zemlju a ništa se ne radi da se uspostavi veza sa tim ljudima. Institucionalno nije obezbeđeno da se sa njima održava kontakt”, kaže sociolog Srećko Mihailović.

Izvor Politika
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More