Srpskim državljanima ponuđeno da se vrate avionom Vlade Italije, ali oni su drugačije odlučili

(AP Photo/Eugene Hoshiko)
121

Dvoje srpskih državljana, koji se nalaze na kruzeru Dajmond Princes u Jokohami, neće se u Srbiju vratiti avionom Vlade Italije jer su odlučili da se nakon okončanja karantina u zemlju vrate komercijalnim letom u svom aranžmanu i uz pomoć kompanije “Princess cruises”, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je naveo da je ministarstvo upoznalo dvoje srpskih državljana s mogućnošću evakuacije specijalnim letom organizovanom od strane Italije, kao i uslovima i načinu pod kojim bi ova evakuacija bila organizovana.

“I pored toga, srpski državljani su doneli odluku da se u Srbiju, nakon okončanja karantina, vrate komercijalnim letom u svom aranžmanu i uz pomoć kompanije Princess Cruises”, naveo je Dačić i dodao da oni još čekaju rezultate medicinskih testova.

Vlada Italije u toku noći je uputila avion u Japan, a ministar spoljnih poslova te zemlje ponudio je da se tim letom vrate i dvoje srpskih državljana koji se danima nalazi u karantinu zbog koronavirusa u japanskoj luci Jokohama.

Kada je reč o 12 državljana Srbije, koji su članovi posade na brodu Diamond Princess, petoro je i dalje u izolaciji, a dvoje njih koji su ranije testirani na korona virus dobili su potvrdu da su negativni.

“Bez obzira na to što među njima nema zaraženih korona virusom, i dalje stoji odluka uprave broda od 18. februara, da će svim članovima posade biti produžen karantin za dodatnih 14 dana, a pošto svi putnici napuste brod”, naveo je Dačić.

On kaže da je, prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Japana, od ukupno 2.404 testiranih osoba na brodu Diamond Princess, do sada registrovano 542 pozitivnih, od čega je 254 asimptomatična slučajeva.

Kompanija Princess Cruises je 18. februara svim putnicima na brodu distribuirala informacije o specijalnim letovima organizovanim od pojedinih država u cilju repatrijacije njihovih građana, među kojima je i Italija koja je ponudila mogućnost evakuacije naših državljana.

“Tom prilikom im je skrenuta pažnja da će samo oni putnici za koje je potvrđeno da nisu zaraženi korona virusom moći da se iskrcaju, te da će svako ko je negativno testiran dobiti dokument Službe za karantin Jokohame, kojim im se dozvoljava iskrcavanje i koji sadrži rezultat poslednjeg testa. Istovremeno, svim putnicima je naglašeno da nema garancija da ovaj dokument bude prihvaćen od strane komercijalnih avio kompanija. S tim u vezi, svi putnici koji ne budu iskoristili mogućnost evakuacije nekim od specijalnih letova, kompanija će obezbediti smeštaj u posebnom hotelu do transfera na odabrani komercijalni let”, objasnio je Dačić.

Japanski mediji prenose da se iskrcavanje prvih 500 putnika može očekivati već tokom današnjeg dana, te da je okončanje iskrcavanja preostalih putnika planirano zaključno sa 21. februarom.

Ambasada Srbije u Tokiju će nastaviti da prati situaciju na brodu Diamond Princeš i pružati svu potrebnu podršku srpskim državljanima, kako putnicima tako i članovima posade, kao i državljaninu Crne Gore koji je takođe jedan od članova posade ovog broda.

Više stotina putnika počelo je danas da se iskrcava sa kruzera “Dajmond princes”, usidrenog kod japanskog grada Jokohama, nakon završetka dvonedeljnog, inače dosta kritikovanog, karantina, tokom kojeg nije sprečeno širenje novog virusa COVID-19 među putnicima i članovima posade.

Na kruzeru “Diamond Princes”, koji se nalazi u karantinu od 5. februara nalazilo se 3.700 putnika, među njima i 14 srpskih državljana, od kojih su 12 članovi posade.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More