Klimatske promene bi mogle da zbrišu korale s lica Zemlje

Foto/Unsplash/Juanma Clemente-Alloza
81

Klimatske promene mogle bi da istrebe gotovo sve koralne grebene širom sveta do 2100. godine. Do ovog zaključka došlo je novo istraživanje sa Univerziteta na Havajima, tokom kojeg su proučavani negativni efekti globalnog zagrevanja na stanište korala, piše NBC News.

Rene Seter, biogeograf sa Univerziteta na Havajima, i njeni kolege ispitivali su uticaj temperature okeana, njegove kiselosti i zagađenja i negativna delovanja ribolova na opstanak koralnih grebena, te su došli do zaključka da će do kraja ovog stoleća staništa koralnih grebena biti uništena i da oni ili neće postojati ili će ih biti veoma malo.

Prema procenama istraživača, do 2100. godine mogli bi opstati mali delovi koralnih grebena na obalama Kalifornije i Crvenog mora.

Jako su osetljivi

Ovo istraživanje ustanovilo je da su korali najpodložniji promenama životne sredine uzrokovanim emitovanjem štetnih gasova u atmosferu. Ovi gasovi zadržavaju toplotu u atmosferi i tako podižu temperaturu cele planete, pa i okeana, a kada se ugljen- dioksid pomeša sa okeanskom vodom, ona postaje kiselija.

Zagrevanje vode i pojačana kiselost već ugrožavaju koralne grebene širom svieta i dovode do takozvanog “izbeljivanja”.

Od 2014. do 2017. godine oko 75 odsto koralnih grebena na svetu prošlo je kroz postupak “izbeljivanja”, koji je sve češća pojava. Ovo “izbeljivanje” javlja se kao odgovor na neuobičajene prilike u životnoj sredini, kao što su više ili niže temperature okeana ili pojačana kiselost. Tada korali oslobađaju fotosintetičku algu koja živi u njihovom tkivu, posle čega ostaju bez svojih živih boja i postaju potpuno beli.

Izbeljivanje ne ubija uvek korale, ali oni postaju podložniji bolestima, a kako okeani sve brže postaju topliji, mnogi koralini grebeni su ugroženi.

Osim što privlače turiste i time poboljšavaju lokalnu ekonomiju, koralni grebeni su deo ekosastava okeana i staništa su hiljadama riba i morskih vrsta.

Osim klimatskih promena, na koralne grebene negativno utiču i ribolov i zagađenje. Seter kaže da su oslobađanje okeana od zagađenja i projekti oporavka koralnih grebena od velike važnosti, ali da će se okeanski eko-sistemi nastaviti da narušavaju, ako se ključni uzroci klimatskih promena ne zaustave.

Izvor Index.hr

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More